Home » Muzej „Alija Izetbegović“ obilježava 97. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića
BiH

Muzej „Alija Izetbegović“ obilježava 97. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića

Manifestacijom „Dani otvorenih vrata 2022.“, Muzej „Alija Izetbegović“ u Sarajevu obilježava 97. godišnjicu rođenja prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Ovogodišnja manifestacija je u znaku sporta. Posjetioci će moći vidjeti eksponate koji nisu dio stalne muzejske postavke. Radi se o kolekciji sportskih priznanja/poklona od različitih sportskih organizacija, ali i pojedinaca zaslužnih za svjetski uspjeh u sportskim takmičenjima – saopćeno je iz Muzeja „Alija Izetbegović“.

Istaknuli su nesebičnu pomoć Fondacije Alija Izetbegović koji su im ustupili neke od eksponata za ovu priliku.

– Prvog dana manifestacije ugostili smo Jusufa Pušinu, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, predsjednika Fudbalskog/nogometnog saveza BiH i jedno vrijeme savjetnika predsjednika Alije Izetbegovića, koji je dao kratak osvrt na odnos prvog predsjednika BiH prema sportu i njegovom razvoju u našoj zemlji, te sportskim radnicima uopće.

BLIC:   Pretresi na više lokacija na području ZDK i KS, u SIPA-i ispitivanje Kenana Uzunovića

Pored njega velika čast nam je bilo upoznati Almedina Fetahovića, osvajača prve zlatne medalje za BiH na jednom velikom takmičenju od njene neovisnosti. Almedin, tada dvadesetdevetogodišnjak, otišao je u francuski Monpelje na Mediteranske igre 1993. godine osvojiti zlato u boksu direktno sa prvih borbenih linija oduševivši sportski svijet – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je, odlazeći na veliko takmičenje, obećao saborcima da će zlatnu medalju, ako je osvoji, posvetiti sarajevskoj raji.

Nakon povratka u našu domovinu, njenu prvu osvojenu zlatnu medalju poklonio je predsjedniku Aliji Izetbegoviću – navodi se u saopćenju.

Za sve posjetitelje do srijede u 18 sati ulaz je besplatan.