Home » Mnogi začini imaju ljekovita svojstva – upoznajmo neke
Magazin

Mnogi začini imaju ljekovita svojstva – upoznajmo neke

Začini i ljekovita svojstva – Svaki začin na svoj način obogaćuje jelo. Osim uživanja u specifičnim okusima koje kreira njihova aroma, oni su naša prilika da tijelu ponudimo zdrav obrok. Začini su ne tako davno bili dostupni samo bogatima. Kako se trgovina razvijala začinsko bilje postalo je dostupno i ostalom stanovništvu, tako da su neki postali simboli nacionalnih kuhinja.

Trgovina začinima tokom posljednih hiljada godina, znatno je utjecala na tok razvoja civilizacije. Začini su pored zlata i svile, postali predmetom trgovine između Istoka i Zapada. Utjecali su na otkriće pomorske plovidbe. Većina začina su iz Kine, Indije i Evrope.

Dodaju se prehrambenim proizvodima te alkoholnim i bezalkoholnim pićima, kozmetičkim preparatima i parfemima radi karakterističnog mirisa, a lijekovitim preparatima zbog njihovih ljekovitih svojstava.

Kao začini se koriste aromatični dijelovi biljaka: korijen, kora, list, cvijet, plod i sjeme. Specifična aroma začina potječe od eteričnih ulja, oštar i ljut okus od alkaloida i glukozida. Danas je teško zamisliti kuhanje bez začina.

Začini itekako mogu poboljšati naše zdravlje. Njihovo djelovanje na naš organizam je antioksidativno, velik uticaj na imunološki sistem, antibakterijsko i antiviralno djelovanje.

Upoznajmo neke začine i njihova ljekovita svojstva

Celer: čisti krv, čisti kožu, diuretik, snižava tlak, sadrži vitamin C, snižava kolesterol

Sezam: snižava krvni tlak, djeluje protiupalno, ublažava grčeve, pomaže kod migrene

Peršun: visok udio vitamina C, čisti bubrege, sprečava grčeve, protiv crijevnih nametnika

Bosiljak: pomaže kod oboljenog bubrega, pomaže kod mučnina, potiče apetit, pomaže kod upale jajnika

Kadulja: za liječenje usne šupljine, za liječenje dišnih puteva, čisti krv i čitav organizam, kod kožnih oboljenja

Cimet: pomaže kod upala i infekcija, regulira količinu šećera u krvi, uklanja gljivične infekcije

Anis: potiče probavu, ublažava grčeve, osvježava dah, lijek za štucavicu

Origano: liječi upalna stanja, jača funkciju jetre, potiče probavu, pomaže kod kancerogenih oboljenja

Kopar: umiruje bolove želudca, pospješuje probavu, potiče izlučivanje mokraće

Majčina dušica: protiv upale grla, bronhitisa, upale desni

Ukoliko ste ljubitelj začinskog bilja, možete ga i sami uzgojiti. Za neko začinsko bilje nije vam potreban vrt. Možete ga posaditi u saksijama, teglicama ili nekim plastičnim posudicama i ostaviti u stanu na nekom svijetlom mjestu prozoru ili polici.

Bit ćete sretni kada vidite da možete ubrati svježe začine koji su vam na dohvat ruke, a koje ste sami uzgojili bez dodatnih hemijskih sredstava. Iskoristite ovu blagodat.