Home » Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo objašnjenje od Beograda
Svijet

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo objašnjenje od Beograda

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore zatražilo je od mjerodavnih organa Srbije obrazloženje odluke kojom je bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici europskih poslova Crne Gore Jovani Marović jučer zabranjen ulazak u Srbiju.

Iz Ministarstva su priopćili da su poduzete odgovarajuće mjere i omogućen povratak Marović u Crnu Goru nakon što joj je na graničnom prijelazu u beogradskoj zračnoj luci “Nikola Tesla” odbijen ulazak u Srbiju uz obrazloženje da je to učinjeno “zbog zaštite sigurnosti Republike Srbije i njenih građana”.

“Ministarstvo vanjskih poslova je od mjerodavnih organa Republike Srbije zatražilo obrazloženje ove odluke, te izrazilo uvjerenje da se sa ovakvom praksom neće nastaviti, jer narušava demokratske vrijednosti i otežava dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su glavni preduvjeti za izgradnju zajedničke europske budućnosti, kao ključnog vanjskopolitičkog prioriteta obje države”, poručili su iz MVP-a.

BLIC:   Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi

Ranije se oglasio se i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je kazao da je iznenađen odlukom vlasti u Beogradu.

“Zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja je praksa koju moramo ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusjedske odnose. Regija u kontekstu EU budućnosti, treba težiti otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama”, priopćio je Milatović.

Crnogorski mediji navode kako je mogući razlog odbijanja ulaska Marović u Srbiju njezino protivljenje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, ekonomsku i političku inicijativu Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbije.