Home » Ministarstvo civilnih poslova BiH izdvojilo 97.500 KM za najuspješnije sportiste
Sport

Ministarstvo civilnih poslova BiH izdvojilo 97.500 KM za najuspješnije sportiste

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević upriličila je danas prijem za najuspješnije bh. sportiste u protekloj godini, a tom prilikom su im uručena rješenja, odnosno nagrade ukupnog iznosa od 97.500 KM.

Gudeljević je, prije samo uručivanja rješenja zaslužnim sportistima i vrhunskim sportistima međunarodnog razreda BiH, na konferenciji za novinare kazala je kako su danas nagrađeni sportisti u skladu s rezultatima koje su u protekloj godini ostvarili na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u sportskim disciplinama koje su na zvaničnom programima olimpijskih, paraolimpijskih igara i specijalne olimpijade.

– Ovi sportaši zaista zaslužuju da nose zvanje zaslužnog sportaša BiH i vrhunskog sportaša međunarodnog razreda – poručila je Gudeljević.

Novčane nagrade, na osnovu odluke Vijeća ministara, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova dobilo je ukupno 45 sportistkinja i sportista. Oni su nagrađeni sa ukupno 97.500 KM, koliko je Ministarstvo imalo na raspolaganju u okviru budžeta za 2022. godinu.

– Ono što želim istaknuti ovom prigodom jeste da je naš osnovni stav da sredstva koja su namijenjena sportašima nedostatna i da definitvno trebaju biti veća te se nadam će svi koji se nalaze u lancu kreiranja proračuna shvatiti važnost uloge sporta i sportaša u našem društvu i da ćemo u budućim proračunima imati veće iznose – poručila je Gudeljević.

Na pitanje smatra li da je potrebno mijenjati kriterije za dodjelu nagrada, Gudeljević je odgovorila kako je kriterije lahko mijenjati, ono što je važno, istakla je, jeste povećati iznose nagrada za najuspješnije sportiste.

Nedžad Husić, jedan od dobitnika nagrade, član je reprezentacije BiH u taekwondou i osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u taekwondou koje je prošle godine održano u Manchesteru.

– Hvala Ministarstvu civilnih poslova koje svake godine osigura nagrade za sportiste – rekao je Husić, napominjući kako je prošle godine osvojio evropsko srebro, potvrdivši tako uspjeh iz 2021. godine.

– Ove godine se nadam da ću još napredovati i donijeti zlato – rekao je Husić.

Na pitanje koliko je zadovoljan uslovima za treniranje, Husić je odgovorio kako je zadovoljan ali kako podrška uvijek može biti puno bolja. Napomenuo je kako bh. sportisti osvajaju medalje na takmičenjima, ali su uslovi u kojima treniraju neuporedivi s uslovima reprezentacija drugih država.

– Potrebno je sistemski ulagati u mlade generacije – zaključio je Husić.

Inače, zaslužni sportisti dobili su novčane nagrade u iznosima od 1.500 KM do 3.100 KM, a vrhunski sportisti međunarodnog razreda od 2.000 do 2.500 KM.