Home » Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci ‘Sarajevo Open 2023’ od 26. do 28. maja
Sport

Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci ‘Sarajevo Open 2023’ od 26. do 28. maja

Utakmicama njemačkog prvaka, ekipe Bayer Leverkusena i „Hrabri“ iz Hrvatske, te Fantoma i Ilidže biće otvoren 22. po redu Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Sarajevo Open 2023“.

Za najboljeg igrača Kupa šampiona, Safeta Alibašića prvo mjesto na ovom turniru je imperativ.

– Sve osim prvog mjesta bi nas učinilo nezadovoljnim. Večeras nas očekuje utakmica protiv gradskog rivala Spida, a pobjedom bi odbranili titulu prvaka BiH. Svi želimo da nakon titule evropskog prvaka, osvojimo i ove dvije titule – rekao je Alibašić.

Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Sarajevo Open 2023“ će se igrati od 26. do 28. maja u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, a na turniru će nastupiti osam ekipa i to ”BAYER 04” Leverkusen iz Njemačke,  ”HRABRI”  i ”HVIDR-a Osijek” iz Hrvatske, te bh. timovi, Borac iz Banja Luke, ”JEDINSTVO Brčko-Boće” iz Brčkog, ”DOBOJ” iz Doboja, klub „Općina Ilidža“ i Fantomi iz Sarajeva.

Sve je spremnu i očekuje se dolazak prvih ekipa već u petak, a utakmice se igraju već u subotu sa početkom u 10 sati, saopćeno je iz OKI Fantomi.

– Finale će se igrati u nedjelju, očekujem da ćemo se tamo sa Bayerom boriti za osvajanje titule – rekao je Mirsad Mirojević, direktor OKI Fantoma.

BLIC:   Pogledajte dramu u izvođenju penala u kojoj je Mourinho izgubio svoje prvo evropsko finale (VIDEO)

Igrači Fantoma već tri mjeseca maksimalno treniraju i prema ocjeni trenera Seada Mrše, njihova forma je na visokom nivou.

– Odradili smo jedan od naših ciljeva za ovu takmičarsku sezonu, a to je odbrana titule evropskog prvaka. Ostala nam je utakmica protiv Spida koja će odlučiti prvaka BiH, te „Sarajevo Open 2023“. Nadam se da ćemo uspjeti odbraniti i ove dvije titule – navodi Mršo.

I ovogodišnju smotru ekipa u sjedećoj odbojci u Sarajevu finansijski je podržala Međunarodna organizacija za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF). Ova organizacija je u proteklih dvadeset godina donirala BiH preko 200 miliona dolara za proces deminiranja, a trenutno rade na projektima podrške žrtvama mina.

– Sve titule Fantoma samo su potvrda da smo odlično uložili novac – rekao je Aldin Korjenić, predstavnik ITF-a.

Odbojkaški klub invalida Fantomi, krajem aprila 2023. godine osvojili su po šesti put zlatnu medalju u Kupu šampiona, koji se ove godine igrao u njemačkom gradu Dresdenu. Za najboljeg igrača Kupa šampiona 2023.godine proglašen je Safet Alibašić, igrač Fantoma i reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.