Home » Masline i maslinovo ulje – dragocjenost sa Mediterana
Magazin

Masline i maslinovo ulje – dragocjenost sa Mediterana

Maslinovo ulje u dalekoj prošlosti koristilo se za obrede, kao gorivo za svjetiljke, za masažu i sl. Grčki pjesnik Homer maslinovo ulje je smatrao tekućim zlatom.

Maslina spada u zimzelene biljke iz porodice maslina. Stablo razgranato a plod tamnozelene do crne boje bogato uljem koje se dobija cijeđenjem kroz razne prese. Ulje dobijeno na ovaj način nazivamo djevičanskim uljem. Drvo masline je veoma kvalitetno te se od njega izrađuje skupocjeni namještaj.

Grčki liječnik Hipokrat je maslinovo ulje koristio za liječenje raznih bolesti. Maslina je predstavljala simbol snage, odanosti i vjernosti.

Zelene masline se beru prije nego što su sazrele tako da sadrže više polifenola, a crne masline koje se beru zrele sadrže više ulja. Masline nisu jako kalorične, bogate su željezom i bakrom, imaju velike količine vitamina E, i sadrže i fitohemijske spojeve.

Postotak masti u maslinama je visok, međutim iz sastava masti očitava se da najveći postotak otpada na mononezasićenu oleinsku masnu kiselinu. Od svih fitohemikalija u maslinama najbolje je istražen jedinstveni oleuropin, koji posjeduje snažno antioksidativno djelovanje, smanjuje oksidaciju LDL kolesterola, uklanja oksidativne molekule i štiti stanice živčanog sustava od oksidativnog oštećenja.

Bez obzira da li se koristi kao preparat na koži ili ih unosite oralno, organizmu osiguravate brojne nutritivne vrijednosti koji doprinose zaštitu od UV zračenja i štite kožu od preranog starenja.

Maslinovim listom poboljšavamo stanja bolesti uzrokovanog mikrobima: upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd.

U kozmetici maslinovo ulje se koristi u izradi raznih kozmetički preparata. Izuzetno je dobro za sunčanje, i koristi se za čišćenje kože lica. Možete ga koristiti za stopala, nakon što utrljate obucite čarape prije spavanja i probudit ćete se sa mekanim stopalama. U kombinaciji sa bademovim uljem možete ga nanijeti na tjeme ako imate problem sa perutanjem.

Kao antioksidans maslinovo ulje pomaže:
– u borbi protiv raka dojke
– kod bronhija, promuklosti, kašlja i angine
– kod zaraznih bolesti
– kod visokog pritiska
– protiv hemoroida
– kod dijabetesa
– kod kožnih oboljenja

Uvijek birajte najkvalitetnije maslinovo ulje. Ako osjetite gorak i intezivan okus,budite sigurni da ste odabrali pravi proizvod.