Home » Maleš: Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića
BiH

Maleš: Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića

Sutrašnjim paljenjem badnjaka u dvorištu Hrama rođenja presvete Bogorodice u Zenici, pravoslavni vjernici tog grada počinju obilježavati jedan od najznačajnijih praznika, rođenje Isusa Krista – Božić.

Sutrašnja služba, kako je u izjavi za Fenu najavio starješina tog hrama protojerej Marko Maleš, počinje u 17 sati, a paljenje badnjaka predviđeno je za oko 18 sati. Maleš će i u subotu, na sami dan Božića, sa početkom u šest sati ujutro, služiti i svečanu božićnu liturgiju.

Maleš napominje kako dolazak Božića najavljuju riječima i pjesmom pastira: “Slava na visini Bogu na zemlji mir, a među ljudima dobra volja”.

– Hrišćani više od dvije hiljade godina ponavljaju i pjevaju tu pjesmu širom svojih hramova i domova najavljujući dolazak radosnog praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista. I, zaista, kada se zadubimo u srž ove poruke to je u stvari i najbitniji segment danas među nama – bili hrišćani ili ne. Ništa više i bolje od poruke mira i dobre volje među ljudima ne možemo ni poželiti jedni drugima, jer to je ono jedino u čemu oskudijevamo danas – ističe Maleš.

Bog je, podvlači, došao da nam pokaže svoju ljubav prema nama te kako ne prestaje da voli “ovaj rod ljudski”, iako se mi i ne trudimo da poštujemo njegove zakone i odredbe koje nam je prenio preko pravednika.

BLIC:   Obilježavanje 32. godišnjice „Živiničkih osa“: Ministru Isaku uručen Zlatni orden

– Danas, više nego ikada, potrebni su nam mir na zemlji među ljudima i narodima. To je vječiti vapaj neba i zemlje za mirom i dobrim odnosima među ljudima, a te vrijednosti nam baš donosi praznik Božić koji je simbol pomirenja Boga i ljudi i simbol ljubavi.

Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića – malog Boga u svijet, tako da mi ljepotu i snagu ovog praznika možemo samo čistom ljubavlju doživjeti. Pokrenut ljubavlju, Bog je stvorio svijet i čovjeka. On je, njome vođen, sišao među nas – učinivši da čovječansko u svoja njedra primi božansko, kao i da netvarno u sebe privije propadljivo – poručuje Maleš.

Svim ljudima, dodaje, čestita “srećnu i Bogom blagoslovenu novu 2023. godinu”, a pravoslavnim Hrišćanima “srećan praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista”, uz radosni pozdrav: Mir božiji, Hristos se rodi!