Home » Lubenica – idealno osvježenje u toplim u ljetnim danima
Magazin

Lubenica – idealno osvježenje u toplim u ljetnim danima

Lubenica je odlično ljetno osvježavjuće voće jer savršeno se uklapa u period kada su jake vručine a potrebno je da unesemo dosta tečnosti u organizam.

Zbog male kalorijske vrijednosti mogu ih jesti svi pobornici zdravijeg načina prehrane. Lubenica je iz porodice Cucurbitaceae, u koju spadaju krastavci i tikvice. Iako potječe iz južne Afrike, uzgajati se počela u Egiptu, a dalje se proširila na Mediteran.

Od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluorid i selen, dok od vitamina ima vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, pantotesku kiselinu i vitamin B6. Ovi antioksidansi spriječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.

Vitamin C pomaže kod smanjenja upalnih procesa u organizmu, smanjenju mišičnog umora kod sportaša, sudjeluje u procesima koji pospješuju zacjeljivanje rana. Ima ulogu u procesima iskorištenja željeza u organizmu.

Lubenica je i odličan diuretik

Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanje toksina iz organizma. Može se koristiti i s drugim povrćem u obliku raznih salata. Dobro rashlađena lubenica izvrsno se slaže i sa slanim sirevima i feta sirom.

Zabluda je da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica i vrlo je slatka. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o plodu jednogodišnje biljke i spada u povrće kao tikva i krastavica.

Napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom. Tijekom čišćenja trebate piti i vodu. Čišćenje lubenicom je zdravo i nije naporno za organizam. Odlična je zamjena za slastice. A najvažnije od svega je da daje veliku količinu hidratacije organizmu.

Zato ovo ljeto iskoristite sve blagodati lubenice, napravite sebi voćnu salatu, hladan napitak ili voćni desert. Kako bi naš organizam funkcionisao pravilno uvedite u svoju ishranu i ovu namirnicu koja je bogata vitaminima i mineralima.