Home » Lihtenštajn sutra na Bilinom polju u Zenici želi odigrati dobru utakmicu protiv Zmajeva
Sport

Lihtenštajn sutra na Bilinom polju u Zenici želi odigrati dobru utakmicu protiv Zmajeva

Reprezentacija Lihtenštajna, koja će sutra u 20.45 sati na Stadionu “Bilino polje” u Zenici igrati protiv Bosne i Hercegovine, nakon četiri odigrana kola nema bodova niti je postigla ijedan gol u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Lihtenštajn je u grupi J posljednji, bez bodova i s gol-razlikom 0:14, ali su u zadnja dva meča pokazali napredak. Lihtenštajn je u duelima protiv BiH, samo u prijateljskom meču odigranom u augustu 1999. godine, odigrao neriješeno i bez golova, dok su u zadnjih sedam duela upisali isto toliko poraza, u kojima su primili 31 te dali samo dva gola. BiH je, međutim, također loše otvorila kvalifikacije te ima samo tri boda, uz gol razliku 3:7.

Zbog lošeg strata selektora Faruka Hadžibegića naslijedio je Meho Kodro, koji će sutra, u drugom mandatu na klupi “Zmajeva”, debitovati.

-Imamo dvije teške gostujuće utakmice pred nama, jer nakon BiH imamo i susret sa Slovačkom. Što se tiče BiH, novi trener će sigurno dati nove impulse u njihovoj igri, ali za nas je važno da damo sve od sebe i da ispunimo sve zacrtano- kazao je selektor Konrad Funfstuck, koji je nacionalni tim preuzeo 1. juna ove godine.

Lihtenštajn je u dva meča pod njegovim vodstvom poražen kući od Slovačke s 1:0 te u gostima kod Luksemburga s 2:0, ali su pokazali i bolju igru nego u prva dva meča. Na otvaranju ovih kvalifikacija u gostima su očekivano poraženi od Portugala s 0:4, ali su nakon toga na svom terenu poraženi od Islanda s visokih 0:7, nakon čega je smijenjen austrijski trener Rene Pauritsch.

BLIC:   "Zmajice" povele u Kopru, ali su Slovenke u drugom poluvremenu napravile preokret

-Zadnje dvije utakmice bile su dosta dobre. Radilo se o dobrim reprezentacijama, a misilim da smo ih dobro odradili. Lihtenštajn se nalazi u nekoj prelaznoj fazi pa naši mladi igrači još trebaju steći međunarodno iskustvo.

Nije nam bitan samo rezultat, nego da svi budu uključeni u igru i da steknemo poštovanje protivnika – kazao je njemački stručnjak Funfstuck, koji je naglasio kako tek trebaju profilisati novi identitet Lihtenštajna.

Dodao je kako mu na tom cilju puno znači iskustvo starijih igrača, kakav je i Denis Salanović, koji je večeras s njim odgovarao na pitanja novinara na pres-konferenciji na Bilinom polju, gdje upravo odrađuju trening.

– Meni je kao igraču bitan rezultat, ali još je bitnije da kao ekipa dobro igramo te da, kao što smo to pokazali u zadnje dvije utakmice, odigramo dobro i protiv Bosne i Slovačke- kazao je Salanović. On je izrazio zadovoljstvo što ima priliku posjetiti zemlju svog porijekla te se predstaviti pred bh. publikom.

Grupa J: Portugal 12, Slovačka 10, Luksemburg 7, Island 3, BiH 3 i Lihtenštajn 0 bodova.