Home » Kurti: Ruski saveznici zlonamjernim ponašenjem utječu na dijaloga između Kosova i Srbije
Svijet

Kurti: Ruski saveznici zlonamjernim ponašenjem utječu na dijaloga između Kosova i Srbije

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je u srijedu saveznike Rusije da dezinformacijama i drugim zlonamjernim ponašanjem u kibernetičkom polju utječu na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

“Na Kosovu su vidljivi i intenzivirani napori saveznika Rusije da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost. U osjetljivom vremenu, kada je naša zemlja posvećena procesu kojim posreduju Europska unija i Sjedinjene Američke Države za normalizaciju odnosa s našim sjevernim susjedom Srbijom, ali i za potpuno uključivanje manjina u demokratske procese države, bez utjecaja iz inozemstva, ove kibernetičke prijetnje, kao što su dezinformacije, kibernetičko nasilje i drugi oblici su posebno definirajući”, kazao je Kurti na summitu  “Partnerstvo otvorene vlade” koji se održava u estonskom gradu Tallinnu, priopćeno je iz Ureda premijra Kosova.

Vlasti na Kosovu su i ranije optuživale Rusiju da potiče svog saveznika Srbiju na raspirivanje tenzija na Kosovu, odnosno na sjeveru te zemlje gdje živi srpska većina.

BLIC:   U izraelskom zračnom napadu u Gazi ubijen kamerman Anadolije Muntasir es-Sawaf

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog za punu normalizaciju odnosa, uz posredovanje Europske unije, a nova runda trebala bi se održati 14. rujna u Bruxellesu.

Nove tenzije na sjeveru Kosova porasle su nakon što su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci uz pratnju policije ušli u zgrade općina čemu se usprotivili lokalni Srbi, no EU je nakon toga uvela kaznene mjere protiv Kosova.

Kosovsko Ministarstvo lokalne samouprave završilo je izradu upute za građansku inicijativu za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova, priopćio je ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi,

Europska unija (EU) i Kosovo postigli su u Bratislavi dogovor o koracima ka smirivanju napetosti, a jedan dio dogovora obuhvaća i organizaciju novih izbora na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.