Home » Kupres i ove godine domaćin viteškog natjecanja kosaca
BiH

Kupres i ove godine domaćin viteškog natjecanja kosaca

Natjecanja kosaca – U organizaciji općine Kupres od 30. lipnja do 3. srpnja održat će se tradicionalna manifestacija „Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2022”.

Organizatori očekuju da će kao i ranijih godina Strljanica privući desetak tisuća posjetitelja na Kupreško polje.

– Protekle dvije godine pandemija koronavirusa spriječila je održavanje ove manifestacije tako da smo ove godine učinili program bogatijim, a želja nam je i dalje razvijati i unapređivati ovu tradicionalnu manifestaciju te sačuvati njezin duh i vrijednosti – za Fenu je kazao načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

Manifestacija počinje u četvrtak, 30. lipnja, u 20 sati projekcijom dokumentarnog filma o Stepincu „Razgovor” u Hrvatskom domu Kupres.

Kazališna predstava „Rodijaci”, koja je trebala biti izvedena u petak, 1. srpnja, otkazana je zbog spriječenosti glumaca, a program se nastavlja u subotu, 2. srpnja, Sajmom rukotvorina, suvenira i domaćih proizvoda, koji će se održati od 9 do 22 sata u Hrvatskom domu Kupres.

BLIC:   Ramo Isak: SENILNI MILORADE, DA TE PODSJETIM…

Istoga dana u 20 sati održat će se etno festival „Moj Ivane – Kupres 2022” uz nastupe folklornih društava i vokalnih skupina iz BiH i Hrvatske.

Središnji događaj – natjecanja u kosidbi na programu je u nedjelju, 3. srpnja, od 14 sati. Prije toga održat će se i natjecanja u tradicionalnim sportovima: kamena s ramena, skok u dalj, potezanje konopa, pješačka utrka.

U nedjelju, s početkom u 10 sati, održat će se i županijska stočarska izložba.

Galopsku utrku konja startat će u 16 sati, a nakon tog događaja slijedi proglašenje pobjednika viteškog natjecanja kosaca.