Home » Kuba će dozvoliti strana ulaganja kako bi riješila problem nestašice roba
Svijet

Kuba će dozvoliti strana ulaganja kako bi riješila problem nestašice roba

Kuba je saopćila da će prvi put nakon 60 godina pustiti strane ulagače da ulažu u trgovinu na veliko i malo.

Ovaj potez velika je promjena za komunističku vladu ove države i u suprotnosti je sa politikom nacionalizacije maloprodaje koju je Fidel Castro vodio 1960-ih.

Ali Kuba se sada suočava s najtežom ekonomskom krizom u desetljećima, s rastućim cijenama i nezadovoljstvom javnosti.

Politika ima za cilj riješiti nestašice osnovnih dobara, poput hrane i lijekova.

Vladini dužnosnici rekli su da će strani ulagači moći u cijelosti ili djelomično posjedovati veletrgovine sa sjedištem na Kubi, javlja BBC.

Ali maloprodaja neće biti otvorena međunarodnim ulagačima bez nadzora, jer “državno tržište mora prevladati”, rekla je ministrica vanjske trgovine Betsy Díaz Velázquez.

BLIC:   Ruska svemirska letjelica s rusko-američkom posadom lansirana prema ISS-u

Ministar privrede Alejandro Gil rekao je da će ovaj potez omogućiti “proširenje i diversifikaciju opskrbe stanovništva i pridonijeti oporavku domaće industrije”.

Fidel Castro nacionalizirao je kubansku privatnu industriju veleprodaje i maloprodaje 1969. godine. Novi zakon o stranim ulaganjima, međutim, priznaje da centralizirana vlada zemlje ne može riješiti nedostatak osnovnih dobara bez ulaganja iz inostranstva.

Prema novoj politici, prioritet će imati kompanije koje su na Kubi već nekoliko godina. Vladini dužnosnici rekli su da će prioritet dati poslovima s kompanijama koje prodaju tehnologije zelene energije i opremu koja bi mogla potaknuti domaću proizvodnju.