Home » Kremlj: Putin i Erdogan razgovaraju u Sočiju o nastavku crnomorske žitne inicijative
Svijet

Kremlj: Putin i Erdogan razgovaraju u Sočiju o nastavku crnomorske žitne inicijative

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u ponedjeljak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, saopćio je Kremlj u petak.

Dva turska izvora kazala su Reutersu u četvrtak da će se na sastanku prvenstveno razgovarati o izvozu žitarica preko Crnog mora.

Generalni sekretar UN-a António Guterres izjavio je u četvrtak da je Rusiji poslao “set konkretnih prijedloga” usmjerenih na oživljavanje sporazuma koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, gdje Rusija kontrolira ukrajinske pomorske puteve.

Rusija je odustala od sporazuma u julu – godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske – žaleći se da ekonomske sankcije Zapada ometaju njen sopstveni izvoz hrane i đubriva u suprotnosti sa paralelnim memorandumom i da u zemlje u potrebi ne ide dovoljno ukrajinskog žita.

Crnomorski sporazum o žitu ima za cilj borbu protiv globalne krize s hranom za koju Ujedinjene nacije tvrde da je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru 2022., koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

BLIC:   Nastavljen pad cijena nafte - Direktno.ba

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici žitarica.

Ruski diplomata, koji je želio da ostane anoniman, kazao je za Reuters da u Guterresovom pismu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu “nije bilo nikakvih otkrića”.

Sam Lavrov je u četvrtak, nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, kazao kako Rusija ne vidi nagovještaj da će dobiti garancije potrebne za oživljavanje sporazuma o žitu.

Rusija je saopćila da će, ako se ispune njeni zahtjevi, akcijama umjesto obećanjima odmah ponovo uspostaviti sporazum.

Jedan od glavnih zahtjeva Moskve je da se Ruska poljoprivredna banka ponovo poveže na međunarodni platni sistem SWIFT. EU ga je prekinula za Rusiju u junu 2022.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podliježe sankcijama Zapada uvedenim nakon ruske invazije, Moskva tvrdi da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja ometala isporuke, prenosi Reuters.