Home » Kotrljanje sira niz brijeg kao sport
Sport

Kotrljanje sira niz brijeg kao sport

Kotrljanje sira teškog oko četiri kilograma niz padinu zvuči smiješno. Ali isto tako na prvi pogled kada vidite niz natjecatelja koji trče za tim sirom ni u kom slučaju se ne čini bezopasno.

Često dolazi i do povreda uključujući ogrebotine, slomljene zglobove i mnoge druge povrede.

Bez obzira na sve opsanosti mnoštvo natjecatelja ali i gledaoca se okupi u engleskom gradiću Gloucesteru kako bi gledali kotrljanje sira niz brijeg brzinom oko 100 km/h.

Kotrljanje sira – pravila

Pravilo je biti najbrži i uhvatiti sir. Ovo bizarno natjecanje izgleda totalno ludo i sport nije tako lagan. Velika Britanija ima niz sportova koji su pomalo čudnjikavi ali su također postali tradicionalni. Smatra se da je ova tradicija stara 200 godina. Osvajač prvog mjesta kao nagradu dobija kolut sira.

Neki gradovi su iskoristili ovaj događaj, pa tako napravili vlastitu tradiciju i privukli mnogo turista. Napravili su tradicionalne posjete nekim od pubova koji se nalazi u Brockworthu, kako bi se popilo piće prije natjecanja. Ova mjesta su dostupna za okupljanje i nakon događaja.

Nastanak festivala “kotrljanje sira niz padinu” nije poznato kako je nastalo tačno. Jedina tačna teorija je da se dogodio na Duhovski ponedjeljak jedan od kršćanskih blagdana. Kasnije se datum festival promijenio.