Home » Konačna odluka: U Federaciji BiH zabranjena izgradnja malih hidroelektrana
BiH

Konačna odluka: U Federaciji BiH zabranjena izgradnja malih hidroelektrana

Zakon o električnoj energiji, ranije usvojen u Predstavničkom domu, sada je dobio podršku i Domu naroda. Uveden je moratorij na izgradnju male hidroelektrane (mHE) do 10 megavata.

Delegati iz HDZ i SDA poručili su u raspravi da je vršen pritisak na njih od strane aktivista, te da su im društvene mreže bile zatrpane.

Podsjetimo, ispred parlamenta danas su se okupili oni koji su za gradnju mini hidroelektrana i koji smatraju da bi ovakav zakon bio štetan po bh. privredu.

Ramo Gutić, jedan od proizvođača opreme za mini hidrocentrale iz Tuzlanskog kantona, kazao je da se se okupili zbog najavljene zabrane gradnje malih hidroelektrana.

“Moja firma koja se bavio proizvodnjom opreme za male hidroelektrane neće više imati posla na području FBiH ukoliko dođe do zabrane gradnje MHE. Nećemo imati ni elektične energije iz planiranih 500 malih hidroelektrana, znači 2.5 TW/h prizvodnje električne energije, što pokriva proizvodnju TE Kakanj. Kad dođe vrijeme da se ugase naše termoelektrane, od čega ćemo onda proizvoditi električnu energiju”, kazao je.

Izvor: N1