Home » Ko voli igrati padel?
Sport

Ko voli igrati padel?

Da li ste ikada čuli za sport padel? To je sport koji se igra sa posebnim reketom a kombinacija je tenisa, badmintona i skvoša. Sport je popularnost stekao u Španjolskoj. Osmislio ga je meksički biznismen Enrique Corcuera tako što je napravio teren ispred svoje kuće.

Padel se vrlo brzo širio na Evropu i SAD. Sva pravila su slična kao kod tenisa samo se servira ispod pazuha. Također bodovanje je isto kao kod tenisa.
Padel loptice se malo razlikuju od teniskih loptica ne odskaču kao teniska loptica.

Reket za padel je napravljen od pjenastog materijala (Eva pjene) koji ima po sredini rupice. Manji je od teniskog reketa i nema mrežicu.

BLIC:   Lana Pudar čestitala Dan državnosti BiH: Pogledajte fantastičnu poruku naše SIrene

Teren za padel je veličine 10×20 metara, podijeljen mrežom i ograđen visokom ogradom od stakla ili nekog čvrstog materijala. Igra se u paru, a postoje tereni i za samce. Ulaz je postavljen sa obje strane terena.

Prilikom serviranja loptica mora da odskoči prvo od pod. Igrači imaju dva pokušaja serviranja. Ovo je vrlo zabavan sport jer loptica može da se odbije od zid.

Sat igre ovog sporta sagorijevate 600 kalorija po satu. Ima velik doprinos za mišiće, stvara dobru koordinaciju pokreta, razvija sposobnost i reflekse.

Padel kao sport će biti prvi puta uvršten u program za treće izdanje Evropskih igara , a koje će biti održane u Poljskoj 2023. godine.

Tags