Home » Klub SDA u Skupštini ZDK uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja kantonalne vlade
BiH

Klub SDA u Skupštini ZDK uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja kantonalne vlade

Klub zastupnika SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uputio je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o potvrđivanju Vlade ZDK premijerki Zeničko-dobojskog kantona kao ovlaštenom podnosiocu apelacije pred Ustavnim sudom FBiH da isti proslijedi Ustavnom sudu Federacije BiH na odlučivanje.

U saopćenju za javnost Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona navodi da je premijerka ZDK Amra Mehmedić nepoštujući Zakon o Vladi ZDK i Ustav predložila Odluku o potvrđivanju Vlade ZDK i grubo prekršila Zakon.

“Kao što je poznato premijerka Zeničko-dobojskog kantona, A mra Mehmedić je ne poštujući Zakon o Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ustav predložila Odluku o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona i grubo prekršila Zakon o Vladi koji propisuje da Vladu čini sedam ministara po nacionalnosti Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Premijerka Mehmedić je suprotno ovom Zakonu, svjesno predložila Vladu koju čine tri Hrvata, tri Srbina i šest Bošnjaka i preuzela rizik da Odluka o imenovanju Vlade ZDK kao i svaka naredna odluka koju donese ta Vlada bude nezakonita i neustavna, a što u konačnici povlači njenu krivičnu odgovornost kao i nesagledive posljedice koje takve nezakonite odluke mogu proizvesti”, stoji u saopćenju KO SDA ZDK.

Napominju da je premijerka Mehmedić dužna da vodi računa o zaštiti zakonitosti rada Vlade kao i zakonitosti njihovih odluka.

“Očekujemo da premijerka Mehmedić u roku od sedam dana proslijedi zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH u skladu sa svojom zakonskom obavezom, a ako to ne učini poduzećemo i sve druge pravne radnje u cilju spriječavanja nezakonitog rada i djelovanja”, navode iz KO SDA ZDK.