Home » Kanton Sarajevo i njemačka pokrajina Brandenburg saradnju šire i na oblast kulture i sporta
BiH

Kanton Sarajevo i njemačka pokrajina Brandenburg saradnju šire i na oblast kulture i sporta

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić ugostio je danas potpredsjednicu Parlamenta Brandenburga i predsjednicu Udruženja za atletiku te njemačke pokrajine Barbaru Richstein, te direktora Ureda Fondacije „Konrad Adenauer“ u BiH Sven Petkea.

Povod sastanka je bio razgovor o proširenju saradnje Kantona Sarajevo i Barndenburga u oblasti kulture i sporta.

Ministar Avdić je kazao da je goste informisao o djelatnostima Ministarstva, podrške koju Kanton pruža, od državnih saveza do klubova, te procedurama dodjele finansijskih sredstava, kao i načinima kako da se ostvari saradnja.

– Mislim da se može mnogo toga uraditi, po pitanju školskog, omladinskog, razvojnog sporta kao i razmjene stručnih kadrova, znanja i iskustava. Prvi korak je učinjen, namjera nam je da proširujemo saradnju sa ovom pokrajinom, a oblast kulture i sporta svakako daje velike mogućnosti – rekao je Avdić.

Richstein je pohvalila Ministarstvo kulture i sporta KS koje podržava rad više od 350 sportskih udruženja i pojedinaca, a razgovarano je i o ženskom i paraolimpijskom sportu.

– Čuli smo želje ministra da novoosnovana ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci ostvari jednako dobar uspjeh i bude dugoročno uspješna kao i muška reprezentacija – kazala je Richstein, te izrazila nadu da će uskoro imati priliku ugostiti delegaciju Ministarstva u Brandenburgu, gdje bi konkretizirali buduću saradnju.

Kako je istaknuto, Kanton Sarajevo sa ovom njemačkom pokrajinom je već uspostavio saradnju u razmjeni iskustva i informacija iz oblasti sigurnosti, borbe protiv korupcije i migracija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.