Home » Kako možemo pojednostaviti svoj život?
Magazin

Kako možemo pojednostaviti svoj život?

Ako i vi razmišljate promjeniti i pojednostaviti život, ili ste već započeli s tim, niste jedini. Prema rezultatima Instituta za istraživanje organizacija koja predviđa i prati promjene u našoj kulturi, pojednostavljivanje života jedan je od vodećih pokreta ovog stoljeća.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 30% ispitanika dobrovoljno smanjilo radne zadatke i radilo manji broj sati za manju plaću, kako bi mogli provoditi više vremena sa svojim obiteljima. Većini je primarni cilj imati više vremena za vlastite snove, zdraviji život ili za ljude koje vole i za one stvari koje doista žele činiti.

Kad počnete usporavati, smanjivati obaveze, oslobađati vrijeme“pravo vrijeme za samog sebe“ važne stvari postaju očite .Ponekad pojednostavljenje znači traženje ravnoteže između potrebe da imamo zadovoljavajuću poslovnu karijeru, želju da provodimo vrijeme s obitelji i potrebe da nahranimo, naše unutarnje ja.

Stoga, prije nego što se odlučite na velike promjene, možda će vam pomoći, ako to već niste učinili, mirno razmišljanje što vama doista znači živjeti jednostvanim životom. Nemojte zaboraviti da ono što je nekom drugom jednostavno ne mora biti jednostavno i vama.

Pitajte bilo koga starijeg od trideset pet godina da se prisjeti vremena kad je bio istinski sretan. Većina će vam ljudi reći da su i sad prilično sretni, iako priznaju da ih ponekad previše pritišću zahtjevi današnjeg života. Kako bih uopće mogao pojednostavniti život? Previše radim. Previše brzo živim. Moram misliti o poslu, braku, djeci… Život mi je previše kompliciran da bih našao vremena, stao i pojednostavio ga.

U ovom trenutku ne morate o ovim prijedlozima misliti kao o dugoročnim promjenama ili o nečemu što ćete zauvijek morati činiti kako biste stvorili više vremena za sebe. Možda se tek nekoliko ideja može primjeniti na vaš život u sadašnjem trenutku.

Odaberite jednu promjenu koja će za vas funkcionirati i za veoma kratko vrijeme vidjet ćete pozitivne rezultate. Nudimo vam par savjeta,budite uporni i ne odustajte.

1. Ustanite sat ranije. To može značiti da ćete i na spavanje ići sat ranije ali sat vremena ujutro, kad ste odmorni i svježi, vrijedi kao dva sata na kraju dana kad ste iscrpljeni. Vrijeme iskoristite za razmišljanje o svom životu, šta možete uraditi danas, kako isplanirati dan ili sedmicu,
napravite plan dana , uvedite neke korisne aktivnosti i sl…..

2. Izračunajte koliko dragocjenog vremena možete dobiti ako netko umjesto vas ide u nabavku osnovnih namirnica ili potrepština,plaća račune, i sl. Ne morate uvijek to biti vi. Ukoliko imate porodicu neka to danas bude neko drugi od članova umjesto vas.

3. Pobrinite se da svaki dan se krećete najmanje pola sata na svježem zraku. Možete voziti bicikl, šetati, raditi u vrtu, trčati ili se baviti nekim drugim omiljenim sportom, ali i sasvim normalno hodati.

4. Svaki novi dan započnite s osmijehom pred ogledalom. To na prvi pogled zvuči glupo, ali je dobro istraženo i dokazano da djeluje pozitivno. Smijte se i prije spavanja, mračno je i nitko vas neće vidjeti, ali i vi ćete osjetiti dobro djelovanje smijeha. Birajte osobe koje su vesele jer će pozitivno utjecati na vas same,a također i na sam vaš život.

5. Radno okruženje ima velik utjecaj. Ako ste okruženi suradnicima koji stalno prigovaraju i misle negativno, bit će vam mnogo teže. Odvojite se od takvih ljudi. Pokušajte bar na kratko vrijeme distancirati se od onih osoba koje od jutarnjih trenutaka pa dok ne završi radni dan ne prestaju kukati, žaliti se na sve i svašta. Takvim ljudima ne možete pomoći, ali možete pomoći sebi na ovakav način.

6. Hrana je također bitan faktor i ono što unosimo tokom dana ima velik uticaj na naše raspoloženje, zdravlje i cjelokupan naš život. Voće, povrće, oprezno pripremljenje žitarice izvor je pravog blaga hrane. Vodite računa o tome da u vašoj ishrani bude što je moguće više prirodnih proizvoda. Isto tako redovni obroci bez preskakanja doručka su vrlo bitni kako bi ste novi dan počeli i svoje radne navike uspješno obavili sa dosta elena i energije.

7. Naše je društvo neispavno. Mnogi poremećaji imunog sustava, infekcije, usporen rad mozga, debljanje, depresija, fizička iscrpljenost, živčane bolesti, migrena i alergija našeg vremena imaju vrlo jednostavan uzrok premalo sna. Manjak sna utječe na baš sve aspekte ljudskog života. Pokušajte smanjiti konzumaciju kofeina, alkohola, cigareta, korištenje mobilnih uređaja u predvečernjim satima i sl…Preporučujemo čitanje knjiga pozitivnog sadržaja.

Zapamtite da možete promijeniti svoj život koliko god vam se to činilo nemogućim u ovom trenutku. Najmanji koraci koje preduzimamo mogu imati nevjerojatan uticaj na naš život.