Home » Kako je Dodik već počeo kampanju, negira genocid: “RS je silom utjerana u sklepanu BiH”
BiH

Kako je Dodik već počeo kampanju, negira genocid: “RS je silom utjerana u sklepanu BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u subotu je najavio kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj zemlje a istovremeno je ponovo osporio razmjere genocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U govoru kojega je održao u Bratuncu u istočnoj Bosni gdje je organizirana komemoracija Srbima koji su tamo poginuli tokom rata od 1992. do 1995. godine Dodik je sudbinu tih ljudi okupljenima ponudio kao dokaz da Srbi “ne mogu živjeti s ljudima s kojima kroz stoljeća imaju samo stradanja”.

Potužio se zbog toga što nisu procesuirani odgovorni za stradanje Srba u istočnoj Bosni te je ustvrdio kako je na djelu propaganda kojom se pokušava dokazati da je u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Ignorirajući brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dodik je izjavio kako niti jedan sud nije dokazao broj žrtava te je iznio tezu kako je nakon pada Srebrenice ubijeno najviše tri i pol hiljade njenih stanovnika.

“Ne možemo prihvatiti tu prevaru”, kazao je Dodik koji je u petak potvrdio da će se na oktobarskim izborima kandidirati za dužnost predsjednika Republike Srpske a na skupu u Bratuncu na kojemu je bio i srpski patrijarh Porfirije prakitčno je već počeo svoju izbornu kampanju.

Povlačeći crtu od osmanskih osvajanja, preko vladavine Austro-ugarske i Drugog svjetskog rata pa sve do raspada bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća Dodik je ustvrdio kako su kroz cijelu povijest Srbi bili okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti i raseliti a danas su za zapad loš narod koji valja stalno ugnjetavati i nametati mu krivnju koja ne postoji pa stoga danas moraju živjeti u državi koju ne žele.

“Zgurani smo u BiH ne (našom) voljom”, kazao je Dodik ističući kako je Republika Srpska formirana 1992. godine da bi bila neovisna država a potom je na silu utjerana u “sklepanu BiH”.

Tvrdi kako se Srbima neutemeljeno nameće krivica za posljednji rat u BiH kao i za sadašnju političku krizu u zemlji odnosno secesionističke planove.

Ustvrdio je kako RS trenutno nije na putu odcjepljenja no u BiH može ostati samo ukoliko će ta država nastaviti funkcionirati kao dejtonska tvorevina.

“Nećemo biti u BiH ako ona nije dejtonska. Ne treba nam europska BiH ako ona nije dejtonska”, kazao je Dodik.

Izvor: radiosarajevo.ba