Home » Jedanaest članica NATO-a obećalo novu vojnu pomoć Ukrajini
Svijet

Jedanaest članica NATO-a obećalo novu vojnu pomoć Ukrajini

Grupa od 11 zemalja NATO-a, uključujući Britaniju i Poljsku, obećala je niz nove vojne pomoći za podršku Ukrajini u njenom ratu s Rusijom u četvrtak uoči ključnog sastanka o naoružanju za Kijev koji bi trebao biti održan u Njemačkoj u petak.

– Zapad mora ostati ujedinjen i nastaviti da podržava Ukrajinu vojnom pomoći – izjavio je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur na konferenciji za novinare održanoj zajedno s britanskim kolegom i drugim zvaničnicima.

– Ono što Ukrajini najviše treba je teško naoružanje. Najteže bitke su još pred nama – rekao je Pevkur.

Okupljajući se u vojnoj bazi, zvaničnici su obećali rakete, sisteme protivzračne odbrane, protivavionske topove, mitraljeze, obuku i drugu opremu i usluge.

Britanija, koja je već najavila planove za slanje tenkova u Ukrajinu, također će poslati 600 projektila Brimstone, rekao je ministar odbrane Ben Wallace, iznoseći detalje.

Poljska je slala protivavionske topove S-60 sa 70.000 komada municije i spremna je da donira kompaniju tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2, “u čekanju šire koalicije” donatora, navodi se u zajedničkom saopćenju sa sastanka.

BLIC:   U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Očekuje se da će potencijalna nabavka tenkova Leopard biti visoko na dnevnom redu kada se šira grupa zemalja, uključujući Sjedinjene Države, sastane u petak u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein.

Sjedinjene Države i Njemačka pokušale su u četvrtak riješiti sukob oko Leoparda, koji je njemačka vlada do sada odbijala da isporuči Ukrajini, ali do sada nije objavljen nikakav zaključak.

Kijev se založio za taj tenk, za koji vjeruje da bi mu pomogao da preokrene situaciju na ratištu protiv ruskih snaga.

Nekoliko sati nakon sastanka, danska vlada je najavila da će Ukrajini pokloniti 19 artiljerijskih sistema haubica “Cezar” francuske proizvodnje, čime je ispunjena želja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali je oslabila vojno jačanje te nordijske zemlje, prenosi Reuters.