Home » Izrael omogućio avioprevoz za Palestince sa Zapadne obale
Svijet

Izrael omogućio avioprevoz za Palestince sa Zapadne obale

Izrael je u ponedjeljak pokrenuo program kojim se Palestincima s okupirane Zapadne obale omogućuje avioprevoz u inostranstvo iz zračne luke u pustinji Negev u južnom Izraelu.

– Palestinaca ukrcalo se na prvi let iz zračne luke Ramon u blizini južnog izraelskog ljetovališta Eilat – rekla je glasnogovornica izraelskih zračnih luka za AFP.

Avion izraelske aviokompanije Arkia trebao bi sletjeti u grad Larnaka na Kipar danas.

Dok stanovnici izraelskih naselja na Zapadnoj obali mogu putovati u inostranstvo iz glavne izraelske međunarodne zračne luke u blizini Tel Aviva, velikoj većini Palestinaca s tog teritorija to je zabranjeno.

Palestinci moraju preći kopnom od Zapadne obale do Jordana prije nego što se ukrcaju na let u glavnom gradu zemlje Ammanu.

Umjesto što je dopušteno Palestincima da lete iz Ramona, nekih 180 kilometara južno od Zapadne obale, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh pozvao je Izrael da umjesto toga ponovo otvori jeruzalemsku zračnu luku.

BLIC:   Broj ubijenih u Gazi premašio 30.000

– Zahtijevao je od ovih vlasti da otvore jeruzalemsku zračnu luku u području Qalandia i uklone prepreke kretanju ljudi i robe u Palestinu i iz nje – navedeno je u saopćenju kabineta prošlog mjeseca.

Zračnu luku u istočnom Jeruzalemu koristili su Palestinci do Šestodnevnog rata 1967., kada je Izrael zauzeo to područje i druge palestinske teritorije.

Izraelci su upravljali jeruzalemskom zračnom lukom do 2001. i od tada je napuštena, iako postoje planovi za izgradnju naselja na tom mjestu.

Turkish Airlines bi trebao obavljati prve letove u pilot programu Ramon.