Home » Istaknuti vatikanski kardinal optužen za seksualni napad u Kanadi
Svijet Vijesti

Istaknuti vatikanski kardinal optužen za seksualni napad u Kanadi

Vatikanski kardinal Marc Ouellet je najviši svećenik optužen u sudskom dokumentu u Kanadi koji je objavljen u utorak u sklopu grupne tužbe protiv katoličke biskupije Quebeca zbog navodnog seksualnog napada, rekao je advokat tužitelja.

Tužba zastupa više od 100 osoba, uključujući maloljetnike, za koje se tvrdi da ih je seksualno zlostavljalo 88 svećenika i osoblja koje je radilo u biskupiji Quebec počevši od 1940. godine, navodi se u sudskom dokumentu i saopćenju za javnost koje je izdala firma Arsenault Dufresne Wee koja podnijela kolektivnu tužbu.

U podnesku na Višem sudu Quebeca, anonimni podnosilac žalbe navodi da ju je Ouellet neprikladno dodirivao, uključujući dodirivanje ramena i leđa, i davao komentare zbog kojih se osjećala nelagodno, prenosi Reuters.

BLIC:   Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi

U dokumentu se navodi da su se interakcije dogodile između 2008. i 2010. kada je Ouellet bio nadbiskup Quebeca i šef biskupije, a ona je radila kao 23-godišnja pripravnica. Ouellet se ne suočava sa krivičnim prijavama.

Glasnogovornik Vatikana nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Na pozive u Ouelletovu vatikansku rezidenciju i kancelariju kasno u utorak nije odgovoreno. Predstavnik biskupije Quebec odbio je dati komentar. Reuters nije mogao odmah utvrditi identitet kardinalovog advokata.