Home » Hrana, lijekovi i gorivo stižu do sjeverne Gaze
Svijet

Hrana, lijekovi i gorivo stižu do sjeverne Gaze

Hitna pomoć Ujedinjenih naroda stigla je u sjeverni dio Gaze tokom privremenog prekida vatre između Hamasa i Izraela. Ured UN-a je to u utorak potvrdio za Koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), javila je Belga.

UN su u zonu sukoba poslale gotova jela, vodu za piće, šatore, ćebad i lijekove, zajedno s gorivom, pumpnim stanicama za vodu i proizvodima za rad postrojenja za desalinizaciju i tretman otpadnih voda.

Zbog nedostatka struje ključna infrastruktura je na mnogim mjestima neupotrebljiva. Dok nije počeo privremeni prekid vatre u petak ujutro, nije bilo dovoljno goriva za rad generatora. Zahvaljujući isporuci, teško oštećena bolnica Al-Shifa u gradu Gaza navodno bi mogla ponovo otvoriti svoja vrata za dijalizu bubrega.

BLIC:   Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres opisao je produženo primirje između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u ponedjeljak kao “tračak nade i humanosti”. Iako se nada da će povećati pomoć tokom humanitarne pauze, svjestan je koliko je dodatnog olakšanja potrebno u Gazi. Njegov glasnogovornik Stephane Dujarric je rekao: “Ova pomoć jedva da se bilježi u odnosu na ogromne potrebe 1,7 miliona raseljenih ljudi. Humanitarna katastrofa u Gazi postaje sve gora iz dana u dan.”