Home » Hota-Muminović: Najveća nabavka računara i opreme za kabinete informatike u školama u KS
Biznis

Hota-Muminović: Najveća nabavka računara i opreme za kabinete informatike u školama u KS

Kabineti informatike u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo uskoro će biti opremljeni sa novom opremom, nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS uspješno provelo javnu nabavku 900 novih računara i računarske opreme za 1.760 postojećih računara.

Radi se o do sada najvećoj nabavci, zahvaljujući kojoj učenici u KS više neće raditi na računarima starijim od 17 godina, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Prema riječima ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, nakon analize iz 2021. godine utvrđeno je da u kabinetima informatike u svim školama u KS postoji 2.160 računara, od čega je prosječna starost 25% računara 17 godina, 42% prosječno je staro 12 godina, a 36% računara nabavljeno je nakon 2014. godine.

Stari računari sada će biti zamijenjeni novima, a naredne godine nabavka će biti upotpunjena kako bi kabineti informatike imali 100% ispunjenost tehničkih zahtjeva.

– Jasno je da sa ovakvim kapacitetima ne možemo pratiti savremene tokove digitalizacije i razvoja informatičke pismenosti, niti postizati strateške ciljeve u oblasti IT industrije u Kantonu Sarajevo. Naši učenici i nastavnici zaslužuju najbolje uvjete za učenje i podučavanje, a svako investiranje u obrazovanje društvu se mnogostruko vraća – rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, navodi se u saopćenju.