Home » Hoće li Švedska i Finska postati članice NATO-a?
Svijet

Hoće li Švedska i Finska postati članice NATO-a?

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje NATO-u što je bio monumentalni pomak za dvije nacije s dugom historijom ratne neutralnosti i izbjegavanjem vojnih saveza.

Prepreka njihovom članstvu je Turska, članica NATO-a, koja ih optužuje za zaštitu kurdskih terorista.

S druge strane, Rusija se snažno protivi pridruživanju dvije države NATO-u i koristi širenje odbrambenog vojnog saveza Zapada kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Švedska, ako postanu članice Saveza, okončat će  više od 200 godina vojne neutralnosti. Finska je prihvatila neutralnost nakon gorkog poraza od Sovjetskog Saveza tokom Drugog svjetskog rata.

Podrška finske javnosti za pridruživanje NATO-u godinama je bila oko 20-25 posto. No, od ruske invazije na Ukrajinu, ona je, prema posljednjoj anketi javnog mnijenja, porasla na rekordnih 79 posto. U Švedskoj 60 posto stanovništva kaže da je ispravno postati članicom NATO-a, što je daleko više nego prije ruske invazije na Ukrajinu.

BLIC:   Hrana, lijekovi i gorivo stižu do sjeverne Gaze

Prije nego što su u maju dvije nordijske zemlje objavile svoje namjere, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sugerirao je da bi se proces mogao odvijati “vrlo brzo” jer već dijele bliske odnose sa Savezom, ali to se nije dogodilo jer ih je članica NATO-a Turska optužila za zaštitu kurdskih terorista.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se u utorak u Madridu s predsjednikom Finske Saulijem Niinisto i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson kako bi pokušali riješiti ta pitanja, piše danas BBC.