Home » Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine u vrijednosti od 14 milijuna eura
BiH

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine u vrijednosti od 14 milijuna eura

Strani građani i firme kupili su prošle godine u razdoblju od siječnja do listopada nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od 370 milijuna eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje, što je snažan porast u odnosu na ranije godine.

Kako pišu crnogorske Vijesti, u posljednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina prošle godine, prema podacima crnogorske Centralne banke kupili su njemački građani i firme iz te države – u vrijednosti od 57 milijuna eura, a iza njih su Rusi koji su u nekretnine uložili 50 milijuna.

Na trećem mjestu su građani i firme iz Srbije s 42 milijuna, a na četvrtom mjestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih država s 32 milijuna eura.

BLIC:   Lendo: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 milijuna, a zatim slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 milijuna, Bosanci i Hercegovci s 14 milijuna te Britanci s 12 milijuna.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata,  jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem tih projekata.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine, prema riječima sugovornika “Vijesti” iz ove oblasti, najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina – apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 tisuća eura i na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 tisuća stjecali pravo na dobivanje državljanstva.