Home » Golf: sport strpljenja, strategije, preciznosti i – mnogo novca
Sport

Golf: sport strpljenja, strategije, preciznosti i – mnogo novca

Jedan od najstarijih sportova u historiji, golf je postao i najpopularniji sport današnjice. Škotska se smatra domovinom golfa. Pretpostavlja se da su igrači bili pastiri koji su na prostranim pašnjacima čuvali ovce i tako se zabavljali koristeći kao palice štapove od drveta.

Velika Britanija tvrdi da imaju najstariji golf teren koji se još uvijek upotrebljava. Ali ova vrsta sporta također ima svoje korijene još u Rimskom Carstvu kada se igrao u doba vladavine Cezara.

Golf je igra koja zahtjeva zaista dosta strpljenja, strategije i preciznosti. Igrači se susreću sa raznim preprekama na terenu. Za bavljenje ovim sportom ne postoji starosna granica.

Ponekad objektivni faktori mogu biti prepreka za bavljenje nekim sportom ,a jedan od tih faktora je novac. Neki sportovi iziskuju velika finansijska ulaganja. Da li znate da je golf kao sport u grupi najskupljih sportova. Moramo priznati da jeste, ali ne može se porediti sa Formulom1.

Golf – sport bogataša

Golf se smatra luksuznim sportom, sportom bogataša. Oprema, uniforma, tečajevi, članarina u pojedinim klubovima zahtjeva velika finansijska ulaganja.

Kad smo već kod luksuza i bogataša upoznajmo neke terene:

The Tour Club-je fantazija za svakog pravog golfera. Korisnici imaju pristup na mrežu privatnih, teren sa prelijepim mjestima, luksuznim rezidencijama, VIP lože i sl. Nudi članstvo sa porodicama, preduzećima ili partnerskim organizacijama.

Mission Hills Golf Club je najveći klub na svijetu, a nalazi se u Kini. Dizajnirali su ga poznati igrači golfa. Posjeduje 12 terena. Moramo napomenuti da u doba Mao Zedonga je ovaj sport bio zabranjen.

Bluegreen Pleneuf Val Andre je jedan od najljepših terena u Bretanji. Bujni zeleni tereni gledaju na bretosnu obalu. Kombinacija zelenog terena i plavog mora je fascinantno. Prekrasan spoj prirode i dizajniranog golf igrališta oduzima dah svakom golferu, a također i relaksirajuću igru na ovim prostorima.

Crans sur Sierre u Švicarskoj jedan od najstarijih golf terena. Moderno opremljen sa prirodnim jezerima, pogledom na planine Mont Blanc i zelene bujne livade. Zaista pravi ugođaj za igru u prirodnom okruženju.