Home » Glavni odbor SDA: Cilj sankcija Mehmedagiću – izbacivanje SDA iz vlasti
BiH

Glavni odbor SDA: Cilj sankcija Mehmedagiću – izbacivanje SDA iz vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas u Sarajevu redovnu sjednicu Glavnog odbora, koji je donio nekoliko zaključaka koja se odnose na najvažnije teme u Bosni i Hercegovini trenutno, prenosi Anadolija.

Iz stranke su nakon sastanka objavili zaključke sa šeste redovne sjednice Glavnog odbora SDA, u kojim između ostalog upućuju poziv međunarodnoj zajednici da sankcioniše one koji podrivaju Bosnu i Hercegovinu.

– Glavni odbor SDA zahtijeva od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica Vijeća za implementaciju mira, da se konačno ozbiljnije pozabave Miloradom Dodikom, njegovom politikom stalne destabilizacije BiH i da ga konačno zaustave u njegovom rušilačkom pohodu. Već više od 15 godina Milorad Dodik sve otvorenije pravi iskrivljeni narativ o Dejtonskom mirovnom sporazumu, minimizirajući državu i stavljajući entitet RS u poziciju države. Negira i otvoreno odbija provođenje presuda međunarodnih i domaćih sudova, blokira rad državnih institucija te vrši udar na ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Dosadašnje blage reakcije međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH samo su hrabrile Dodika u realizaciji očiglednog secesionističkog plana. Nakon takvih reakcija samo bi se primirio, a onda nastavljao još intezivnije – navodi se u prvom zaključku.

Dodaje se da Dodikova posljednja izjava da će isti dan donijeti odluku o secesiji ukoliko OHR donese Zakon o državnoj imovini treba posebno da zabrine sve, a posebno subjekte za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Krajnje je vrijeme da se ovaj politički i pravni nasilnik konačno zaustavi. Radi mira i stabilnosti, kako BiH tako i cijelog regiona – poručuju iz SDA.

U drugom zaključku Glavni odbor SDA poziva one predstavnike međunarodne zajednice koji aktivno učestvuju u procesu formiranja vlasti da prestanu s otvorenim favoriziranjem političkih snaga koje su odgovorne za blokade, opstrukcije u funkcionisanju institucija i destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini te istovremenim pokušajima eliminisanja iz struktura vlasti političkih snaga koje su se uspješno suprotstavljale destruktivnim politikama i koje su na proteklim Općim izborima dobile većinsku podršku patriotski orijentisanih glasača.

U trećem zaključku Glavni odbor SDA ponovo poziva Ambasadu SAD-a da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

– Umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA, Ambasada SAD-a dužna je jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predočiti dokaze o izrečenim optužbama. Ukoliko se to ne desi, optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a – navodi se u zaključku.

U četvrtom zaključku navode kako Glavni odbor SDA smatra da je i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju zvanja magistrice medicinskih nauka prof. dr. Sebiji Izetbegović, “kojom se ignorišu bjelodane činjenice, nalazi nadležnih inspekcija i Medicinskog fakulteta, dio politički motivisane kampanje, čiji je jedini cilj diskreditacija prof. dr. Izetbegović i podrivanje pozicije SDA u procesu formiranja vlasti”.

BLIC:   Sud BiH od Turske traži izručenje Sakiba Mahmuljina zbog izdržavanja kazne zatvora

Glavni odbor SDA također poziva stranke Trojke da odustanu od namjere da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju kadar blizak HDZ-u BiH, čime bi, u zamjenu za poziciju u vlasti u jednom mandatu, Ustavni sud BiH kao posljednju pravnu liniju odbrane ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine isporučili toj stranci.

Iz stranke pozivaju zvaničnike stranaka Trojke da ozbiljno shvate važnost procesa i donošenja odluka koje se odnose na državnu imovinu i realizaciju međunarodnih projekata poput HE Buk Bijela, aerodroma u Trebinju i Istočne gasne interkonekcije.

Glavni odbor SDA smatra izuzetno štetnim po interese države Bosne i Hercegovine i poziciju bošnjačkog naroda dosadašnji pristup stranaka Trojke u procesu formiranja vlasti.

Glavni odbor stranke u osmom zaključku naglašava da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može formirati isključivo u skladu sa Ustavom Federacije BiH, izbornom voljom građana i dogovorom stranaka iz kojih dolaze predsjednik i potpredsjednici Federacije.

Stranka također poziva SDP i HDZ da, kako navode, prestanu sa pokušajem neustavnog imenovanja Vlade Federacije BiH i ignorisanjem potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda.

U desetom zaključku Glavni odbor SDA osuđuje napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i druge imame.

– Napadi na vjerske autoritete Bošnjaka u sebi imaju elemente islamofobije, a cilj im je da vjernike i općenito Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima natjeraju na autocenzuru i pristajanje na širi projekat u kojem dvojac SNSD-HDZ nastoje ostvariti dvotrećinsku dominaciju, a uticaj bošnjačkog naroda, unatoč demografskim pokazateljima, svesti na jednu trećinu – navode iz SDA.

Glavni odbor SDA također najoštrije osuđuje smjenu Jasmina Spahića, jedinog Bošnjaka odbornika u Skupštini Općine Bosanska Dubica, sa mjesta potpredsjednika Skupštine, te osuđuje fizički napad Halila Bajramovića, predsjednika NiP-a Unsko-sanskog kantona i zastupnika ove stranke u Parlamentu FBiH, na Sulejmana Samardžića, člana NES-a i savjetnika premijera USK.

Iz SDA pozdravljaju potpisivanje koalicionog sporazuma između SDA, NES-a, DF-a i SBiH kojim je formirana Vlada Unsko-sanskog kantona i osigurana stabilna dvotrećinska većina u Skupštini USK-a.

Glavni odbor SDA u posljednjem, 14. zaključku pozdravlja odluku Političke skupštine Evropske narodne stranke (EPP) kojom je SDA postala pridruženi član EPP-a s pravom glasa.

– Prelazak u napredniji oblik saradnje s EPP-om, kao najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu, priznanje je za SDA, ali i prilika da se unutar EPP-a i institucija Evropske unije zastupaju i promoviraju interesi Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Uniji – navodi se u zaključcima Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

Izvor: federalna.ba/Anadolu Agency