Home » Gdje je najavljeni program koalicije Osmorke, SNSD-a i HDZ-a?
BiH

Gdje je najavljeni program koalicije Osmorke, SNSD-a i HDZ-a?

Lideri Osmorke i HDZ-a su nakon potpisivanja smjernica i načela krajem prošle godine najavili da će ovo biti programska koalicija, kao i ona na državnom nivou sa SNSD-om. To znači detaljan program aktivnosti i ciljeva na kojem će raditi nova Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH.

Bio je 12. novembar 2022. godine kada je Elmedin Konaković (NiP) gostujući na televiziji Face izjavio da je vlast dogovorena i da predstavnici Trojke i HDZ pišu program koalicije za nivo Federacije BiH.

Krajem novembra, tačnije 29., Nermin Nikšić i Dragan Čović su potpisali Sporazum “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u periodu od 2022. do 2026. godine” koji je podijeljen u tri osnovna dijela.

Bio je 13. januar kada je Konaković ponovo na Face televiziji izjavio da je Osmorka s HDZ-om ušla u završnu fazu razgovora o programu koji će, rekao je tada, biti gotovi u ponedjeljak. Taj ponedjeljak je bio 16. januar, dakle prije deset dana.

Osim bazičnih smjernica iz novembra, kompletan program do danas nikada nije predstavljen javnosti niti je saopćeno da je napisan (ako jeste).

Isto je i sa programom Vijeća ministara BiH za naredne četiri godine. Sredinom decembra Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) su potpisali Sporazum o uspostavi vlasti u BiH.

Tog 15. decembra, lideri koalicije su poručili da će koalicijski sporazum u predstojećem razdoblju biti dodatno razrađen kroz konkretni program, koji bi trebao biti temelj budućeg djelovanja vlasti na državnom nivou. Sporazum je predstavljen kao historijski za BiH i trebao bi promijeniti političku klimu u zemlji.

Novi saziv Vijeća ministara BiH je prije dva dana i zvanično stupio na dužnost, ali građanima niko nije pokazao program po kojem će djelovati, a koji je najavljen.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto i novi ministar prometa i komunikacija BiH nedavno je poručio da će postojati dokument u kojem će pisati šta jedna vlada treba raditi i ispuniti u svom mandatu i da će građani to znati.

Od tada, ministri su predloženi, zatim su prošli sigurnosne provjere i na kraju imenovani, ali program rada budućeg Vijeća ministara BiH građanima nikada nije predstavljen, a na to su upozorili i pojedini članovi Osmorke uoči imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH. Za nadati se da će, ipak, javnosti biti predočene mjere i planovi nove državne vlade, baš onako kako je urađeno u Kantonu Sarajevo.

Izvor: klix.ba