Home » Galijašević: Spremna je apelacija za Ustavni sud FBIH zbog imenovanja Vlade ZDK
BiH

Galijašević: Spremna je apelacija za Ustavni sud FBIH zbog imenovanja Vlade ZDK

Spremna je apelacija kojom će se od Ustavnog suda FBiH tražiti ocjena ustavnosti odluke o imenovanju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio je za Faktor Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.

Apelacija će biti podnesena jer se u novoformiranoj Vladi premijerke Amre Mehmedić (BH inicijativa-Kasumović Fuad) na pozicijama ministara se nalazi šest Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina. To je u suprotnosti sa Zakonom o Vladi ZDK kojim je propisano sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

– Kantonalni odbor SDA će pokrenuti pitanje ustavnosti Odluke o imenovanju Vlade ZDK. Ići će s apelacijom Ustavnom sudu s potpisom 12 zastupnika, a prije toga ćemo ponuditi premijerki koja je napravila nezakonitu odluku da ispravi svoju grešku kroz potpisivanje apelacije, jer je ona ovlaštena da proslijedi apelaciju Ustavnom sudu. U protivnom ćemo ići sa 12 zastupnika, koji su također ovlašteni apelanti. Imamo tih 12 zastupnika. Samo SDA ima 11 u Skupštini ZDK – rekao je Galijašević.

BLIC:   Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Istakao je da je Odluka o imenovanju Vlade ZDK, kakva je napravljena i usvojena, u suprotnosti i sa Ustavom i sa Zakonom o Vladi ZDK.

– U okviru ove apelacije imamo prijedlog za mjeru izvršenja, a to je da Ustavni sud obustavi odluku, poništi i da se onda kroz redovnu proceduru odluči o ustavnosti odluke – dodao je Galijašević.

Napomenuo je da je apelacija spremna i da će samo malo sačekati do iza nove godine prije nego što je upute.

Izvor: faktor.ba