Home » Francuska će zabraniti nošenje muslimanske abaje u školama
Svijet

Francuska će zabraniti nošenje muslimanske abaje u školama

Francuska će djeci u državnim školama zabraniti nošenje abaje, širokog i dugačkog pokrivala koju nose neke muslimanke, rekao je francuski ministar obrazovanja u nedjelju uoči nove školske godine, javlja AFP.

Francuska, koja je nametnula strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama otkako su zakoni iz 19. stoljeća uklonili svaki tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, suočila se s potrebom donošenja novih smjernica zbog rastuće muslimanske manjine.

Tokom 2004. godine, Francuska je zabranila nošenje marama u školama, a 2010. godine i hidžaba u javnosti, zbog čega je izazvan revolt kod muslimanske zajednice od pet miliona ljudi u toj zemlji.

Odbrana sekularizma je zahtjev koji odjekuje u cijelom francuskom političkom spektru, od ljevičara koji podržavaju liberalne vrijednosti prosvjetiteljstva do glasača krajnje desnice koji traže podršku protiv rastuće uloge islama u francuskom društvu.

BLIC:   Iznad Sjevernog pola počinje se formirati snažni polarni vrtlog, šta to znači za zimu u Evropi

– Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika na prvi pogled – rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal.