Home » Forto o aferi “Tata”: To što je novčane poticaje Vlade KS dobila firma mog oca vjerujem da nije sukob interesa
BiH

Forto o aferi “Tata”: To što je novčane poticaje Vlade KS dobila firma mog oca vjerujem da nije sukob interesa

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je danas tokom gostovanja na Televiziji Sarajevo govorio o aferi “Tata”, odnosno o činjenici da je Energogas, firma njegovog oca Izeta, dobila poticaj od Vlade KS u ukupnom iznosu od 20.000 KM.

Forto tvdi da se u ovom slučaju ne radi o sukobu interesa, već da su sva preduzeća koja su ispunjavale kriterije na poticaje za saniranje posljedica nastalih pandemijom koronavirusa dobila novac.

– Vjerujem da ovo nije sukob interesa. Vlada KS jednoglasno je donijela kriterije, i odnosili su se na firme koje imaju pad prihoda a zadržale su radnike tokom pandemije koronavirusa. Ovo je bilo u skladu sa zakonom koji je donesen kada je zbog COVID-19 bila smanjena ekonomska aktivnost.

Sukob interesa bi bio kada bi bila neka druga situacija. Na primjer, imamo poticaje gdje se razne firme prijavljuju i nude svoje projekte – firme koje misle da im treba pomoć u poslovanju, iz recimo poljoprivrednog sektora. To se dešava svake godine, nije vezano samo za koronu. One firme koje ispunjvaju kriterije potpišu ugovore, firma mog oca to nikada nije uradila. To bi bio sukob interesa, firma mog oca nije se prijavljivala na tender niti je potpisala ugovor o poticaju – tvrdi Forto.

BLIC:   Inspektori na području TK izvršili 40 nadzora ugostiteljskih objekata

Naglašava kako ministri nisu odlučivali kompaniju po kompaniju te da u hiljadama firmi koje su dobile poticaje ima i onih koje bi se mogle dovesti u vezu sa nekim zvaničnicima. Ističe da je sve bilo po zakonu.

Izvor: Faktor