Home » Finska smanjuje broj viza za Ruse zbog navale turista koji putuju u Evropu
Svijet

Finska smanjuje broj viza za Ruse zbog navale turista koji putuju u Evropu

Finska će od 1. septembra smanjiti broj viza izdanih ruskim državljanima na 10 posto od sadašnjeg iznosa, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, u jeku navale ruskih turista koji putuju u Evropu.

Haavisto je rekao da je odluka došla jer je ogroman broj ruskih turista počeo koristiti Finsku i aerodrom Helsinki-Vantaa kao vrata prema evropskim odredištima za odmor, nakon što je Rusija prije mjesec dana ukinula ograničenja putovanja povezana s pandemijom, izvještava Reuters.

– A ovo možda nije baš prikladno ako, na primjer, mislimo na ograničenja zračnog prostora koja su uvedena za Rusiju – rekao je Haavisto.

Samo nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, Finska se pridružila nizu zapadnih zemalja u zatvaranju svog zračnog prostora za ruske avione kao odgovor, otežavajući Rusima putovanje u Evropu.

BLIC:   Iz srbijanske škole "Ribnikar" poslije masovnog ubojstva ispisalo se 60 učenika

– Finska i baltičke zemlje zajedno bi predložile da Evropska unija prekine sporazum o viznim olakšicama s Ruskom Federacijom koji Rusima olakšava putovanje u i unutar Evropske unije – rekao je Haavisto.

Neki čelnici EU-a poput finske premijerke Sanne Marin i njezine estonske kolegice Kaje Kallas pozvali su na zabranu izdavanja viza u cijeloj EU, što je njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak osporio, rekavši da bi Rusi trebali moći napustiti svoju domovinu ako se ne slažu s režimom.