Home » Evropska unija daje dodatnih 45 miliona eura koji će se iskoristiti za izgradnju Koridora Vc
BiH

Evropska unija daje dodatnih 45 miliona eura koji će se iskoristiti za izgradnju Koridora Vc

Kako je Koridor Vc jedan od ključnih projekata putne i transportne infrastrukture u BiH, Evropska unija je osigruala dodatnih 45,2 miliona eura za njegovu izgradnju.

Ova sredstva bi se iskoristila za finansiranje izgradnje tunela Ivan (9,2 miliona) i dionice Poprikuše-Nemila za koju bi se odvojilo 36 miliona eura.

Dužina koridora kroz BiH je 325 kilometara i prolazeći kroz cijelu državu povezala bi na sjeveru grad Budimpeštu i na jugu luku Ploče.

Po riječima Johanna Sattlera, koridor Vc je među vodećim projektima za Zapadni Balkan i doprinjeo bi, dugoročno gledano, snaženju ekonomije kroz integracije i povećanje broja radnih mjesta u regionu.

Istaknuto je da bi se svakako trebao pojačati tempo izgradnje te se, izmeđuostalog, zbog toga odlučilo da se ulože dodatna sredstva za ovaj projekat.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, se zahvalio u ime države Bosne i Hercegovine na ovom potezu i istakao kako je značaj ovih sredstava nemjerljiv i da će sigurno uveliko ubrzati proces izgradnje.