Home » EU: Odgovorni za napad trebaju se suočiti s pravdom; Sveçla: na snimkama se vidi Radoičić
Svijet

EU: Odgovorni za napad trebaju se suočiti s pravdom; Sveçla: na snimkama se vidi Radoičić

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano kazao je kako Europska unija (EU) smatra da je nužno razjasniti sve okolnosti napada na sjeveru Kosova koji se dogodio 24. rujna te da se odgovorni za taj napad suoče s pravdom.

“Sada je za nas veoma važno utvrditi sve činjenice, da se u potpunosti rasvjetli i ispita što se i kako dogodilo, tko je sudjelovao i organizirao i da se svi odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad privedu pravdi. To je nesumnjivo veoma čvrst i jasan stav Europske unije”, kazao je Stano.

U međuvremenu je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio nove snimke oružanog napada u selu Banjska na kojim se vidi Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, a koji se također nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

“Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, također s crne liste SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je Xhelal Sveçla.

Kosovski ministar tvrdi da su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić preko Srpske liste i potpredsjednika Radoičića, poduzeli terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati tu zemlju.

“Dakle, Srpska lista svoje sudjelovanje na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspjeli. U međuvremenu, dani žalosti koje su danas objavile Srbija i Srpska lista pečat su autorstva ove organizacije”,  kazao je Sveçla.

Zastupnik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović pozvao je potpredsjednika Srpske liste da sljedeći put, kako je naveo, nakon sukoba ostavi posjetnicu.

BLIC:   Sjedinjene Države uskoro najavljuju zabranu viza jevrejskim doseljenicima na Zapadnoj obali

“Milan Radoičić, čovjek koji poslije svakog sukoba ostavlja na licu mjesta svoje isprave. Jedinstven primjer ratnika u svijetu. Sljedeći put neka im ostavi posjetnicu “, objavio je Đukanović na platformi X.

“Ako je Radoičić sudjelovao u tom suludom činu, onda je potpuno jasno da iza svega stoji režim u Beogradu na čelu s Aleksandrom Vučićem. Da je Radoičić ili bilo tko drugi to organizirao bez suglasnosti i naređenja iz Beograda, već bi bio uhićen ili bi to bio kraj za Vučića”, ocijenio je Đukanović.

Pojedini regionalni mediji su jučer objavili nepotvrđenu informaciju da je Radoičić u nedjelju ranjen prilikom sukoba s kosovskom policijom u Banjskoj, prenosi Beta.

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill kazao je u utorak u Beogradu da je eskalacija nasilja u na Kosovu “tragičan događaj”, te da se razmatraju dalji koraci.

“Svi moramo osuditi ubojstvo pripadnika kosovske policije i uvijek žalimo za gubitkom života, ali moramo nastaviti s političkim procesom”, rekao je Hill te dodao kako idućih dana i tjedana diplomatski proces mora biti “ojačan”.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima.

U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine i policije ubijena su četvorica napadača, a uhićeno je šest osoba za koje se sumnja da su s njima povezane.