Home » Erdogan pozdravio odluku Rusije da povuče trupe iz Hersona
Svijet

Erdogan pozdravio odluku Rusije da povuče trupe iz Hersona

Odluka Rusije da povuče trupe iz blizine grada Hersona na jugu Ukrajine je pozitivan korak, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan je odgovarao na pitanje o izgledima za razgovore između Moskve i Kijeva na konferenciji za novinare prije odlaska u posjetu Uzbekistanu na samit turkofonih država.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je u srijedu svojim snagama, suočenim s ukrajinskim napadima u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine, da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar.

Objava ruskog ministra predstavljala bi jedno od najznačajnijih ruskih povlačenja i potencijalnu prekretnicu u ratu koji traje već gotovo devet mjeseci, prenosi Reuters.

Ruski general Sergej Surovikin rekao je u izjavi za rusku televiziju da više nije moguće opskrbljivati Herson. Dodao je da je predložio uspostavljanje odbrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar.

BLIC:   Đoković i saigrači tjeraju inat, ponovo su na teren izašli uz spornu pjesmu

Ruska odluka uslijedila je nakon sedmica ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanja Rusije da evakuira više od 100.000 stanovnika Hersona.