Home » Erdogan: Izrael je teroristička država koja čini ratne zločine, a Hamas su birali Palestinci
Svijet

Erdogan: Izrael je teroristička država koja čini ratne zločine, a Hamas su birali Palestinci

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je Izrael teroristička država koja u Gazi čini ratne zločine i krši međunarodno pravo.

Turski predsjednik je osudio strategiju izraelskih okupacionih snaga za “potpuno uništenje pojasa Gaze”, u govoru u srijedu pred turskim parlamentom.

– Izraelske okupacione snage očigledno čine ratne zločine, a svijest zapadnog svijeta je nijema – dodao je on. “Jasno ću reći, izraelska okupacija je teroristička država.”

Potom je dodao da je Hamas politička stranka.

– Oni su učestvovali na izborima u Gazi i pobijedili. To su jasne činjenice – dodao je, “oni traže svoja prava koja su ukrale Sjedinjene Države i izraelska okupatorska država.”

Dodao je da “izraelska okupacija očigledno posjeduje nuklearno oružje i svima prijeti njime i mi to vrlo dobro znamo.”

BLIC:   WSJ - Izrael sastavio veliki sistem pumpi za plavljenje Hamasovih tunela ispod Gaze

Reuters prenosi da je Erdogan pozvao i Benjamina Netanyahua da saopći da li Izrael ima nuklearno oružje ili ne, dodajući da je izraelski lider odbrojao svoje dane na toj funkciji.

– Iskoristit ćemo naše diplomatske sposobnosti u punoj mjeri da zaustavimo ovaj varvarski napad na pojas Gaze – rekao je Erdogan.

Obraćajući se parlamentu, Erdogan je rekao da će Turska na međunarodnoj sceni pokušati postići to da se na izraelske doseljenike gleda kao na teroriste, prenio je The Guardian.