Home » Efendić: Nikšić pokušava obmanama sakriti činjenicu da Trojka gubi većinu i u Predstavničkom domu
BiH

Efendić: Nikšić pokušava obmanama sakriti činjenicu da Trojka gubi većinu i u Predstavničkom domu

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u posljednjem je javnom istupu još jednom pokušao obmanuti javnost, tvrdeći da bi SDA i partneri koji imaju većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH trebali omogućiti Osmorci i HDZ-u BiH da imenuju izvršnu vlast na isti način na koji je to SDP uradio 2015. godine preko Kluba Srba, tvrdi zamjenik predsjednika kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Adnan Efendić.

U svom soapćenju Efendić podsjeća da SDA i DF u Klubu Bošnjaka imaju 13 delegata, što znači da niko drugi ne može predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

-SDP je nakon Općih izbora 2014. godine u Klubu Srba imao šest delegata, što nije bilo niti blizu većine, odnosno takozvanog kontrolnog paketa kojeg danas imaju SDA i DF. Poređenjem kontrolnog paketa SDA i DF-a sa šest delegata SDP-a iz 2015. godine Nikšić pokušava sakriti činjenicu da Osmorka nema većinu ni u jednom klubu naroda i ne može u tom formatu predložiti niti jednog kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH. S obzirom da je sve izvjesnije da će SDA i partneri imati većinu i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jasni su motivi čelnika Trojke koji ovakvim izjavama pokušavaju sačuvati uz sebe stranke koje su prethodno na sličan način privukli lažnim projekcijama da će imati dovoljan broj delegata u Klubu Bošnjaka, saopćio je Efendić.