Home » Državno tužilaštvo BiH : Kanada deportuje osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti u Bosnu i Hercegovinu
Crna hronika

Državno tužilaštvo BiH : Kanada deportuje osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti u Bosnu i Hercegovinu

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je Nikola Koprivica izručen Sarajevu zbog optužbi za umiješanost u strijeljanje više od 40 Bošnjaka iz Novoseoca kod Sokoca u septembru 1992. godine.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno je da je Nikola Koprivica, koji je nekoliko godina živio u Kanadi, u saradnji sa kanadskim vlastima lociran i identifikovan.

Među optuženima su Dragomir Obradović, bivši komandir SJB Sokolac, Momčilo Pajić, bivši komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Armije bosanskih Srba, i njegov zamjenik Aleksa Gordić. Sudski postupak za ubistva u Novoseocima već je u toku.

Na suđenju su i Miladinu Gaševiću, bivšem zamjeniku komandanta Izviđačke čete Druge romanijske motorizovane brigade Armije bosanskih Srba, kao i Momiru i Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću i Jadranku Šuki, bivšim pripadnicima čete.

Pripadnici čete vojne policije su prema optužnici,  u izviđanja otišli su u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine.

Odveli su 44 muškarca Bošnjaka na deponiju na Ivan Polju, gdje su ubijeni, dok su žene, djeca i starci odvedeni prema Sarajevu. U selu je navodno ubijena i jedna žena.