Home » Doping sredstva u sportu – zabranjena ali ipak prisutna stvar
Sport

Doping sredstva u sportu – zabranjena ali ipak prisutna stvar

Doping sredstva su nedozvoljene supstance koje sportisti unose u organizam kako bi poboljšali svoje psihofizičke sposobnosti i postigli uspješne rezultate u takmičenju.

Genetika je itekako važan faktor u sportu, ali nije jedini. Postoji niz faktora koji utiču na uspjeh i postizanje rezultata u sportskim aktivnostima. Ali kod nekih sportista taj faktor je nedostatak i često koriste razne ilegalne supstance kako bi ga nadomjestili na drugačiji način.

Za vrijeme Rimskog carstva doping nije bio zabranjen. Često su takmičari kao stimulant koristili vino, halucinogene gljive, razne eliksire od biljaka i sl. Kako se medicina razvijala tako su nastajale mnoge farmaceutske suptance i droge koje su se koristile kao doping sredstva.

Do 1966. godine mnogi sportisti su uzimali razna sredstva pa čak javno o tome govorili. U Europsko atletskom prvenstvu koje je održano 1966. godine prvi puta su takmičari bili testitani na droge.

S obzirom da se sport zasniva na fair play igri gdje takmičari trebaju da postižu svoje rezultate trudom i aktivnim vježbanjem, iz tih razloga doping se počeo zabranjivati. Doping sredstva imaju i svoje štetnosti rizik od kardiolavskularnih bolesti, respiratorne bolesti, bolesti jetre i bubrega, pucanja mišića , depresije pa čak i smrti.

BLIC:   Košarkašice BiH u drugoj jakosnoj grupi današnjeg žrijeba kvalifikacija za EP

Supstance koje najčešće koriste sportaši su: stimulansi, narkotici, anabolički steroidi, diuretici, hormoni, krvni doping, inzulin, genski doping i sl.

Doping sredstva – štetna i kažnjiva

Prvi sportista koji je izbačen sa Svjetskog prvenstva zbog doping supstanci je fudbaler Ernest Jean-Joseph 1974. godine fudbalska utakmica Haiti-Italija, a zatim ubrzo poslije njega Škot Willie Johnston. Edgar Davids i De Boer su 2001. godine bili pozitivni na nandrolon. Suspendovani su na četiri mjeseca.

Zbog korištenja melodoniuma Maria Sharapova je bila kažnjena . Albertu Contadoru je oduzeta titula Tour de France zbog korištenja doping.
Mnogo je onih sportista koji su koristili u svojim sportskim usponima doping sredstva i bili kažnjeni. Ali ima i onih koji izuzetne rezultate postižu i bez ovakvih sredstava. 1999. godine osnovana je Svjetska antidoping agencija koja je usvojila niz mjera i kodeksa o zabrani korištenja doping sredstava.

Borba protiv korištenja ovakvih supstanci se iz godine u godinu nastavlja, ali isto tako je mnogo onih koji budu pozitivni na doping testu i shodno tome možda bi kazne trebale biti malo strožije.