Home » Dolazi nam olujno vrijeme praćeno obilnim padavinama, udari vjetra i do 150 km/h
BiH

Dolazi nam olujno vrijeme praćeno obilnim padavinama, udari vjetra i do 150 km/h

U Bosni i Hercegovini se u narednim danima prognozira oblačno vrijeme s obilnim kišnim padavinama u nizinama i snijegom u višim predjelima, propraćeno jakim udarima vjetra koji će u pojedinim krajevima dostizati i čak 150 kilometara na sat na planinama.

Republički hidrometeorološki zavod RS-a izdao je upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije i zbog toga su pripadnici Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade u Banjoj Luci provode preventivne mjere, odnosno pune vreće sa pijeskom kako bi spremno dočekali najavljene obilne padavine.

Preduzeće “Vode Srpske” je tim povodom također pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi poduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Slične vremenske prilike prognoziraju se i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, s tim da je će u pojedinim krajevima nepovoljne vremenske uslove dodatno pogoršati vjetar koji će, tako, u Mostaru dostizati jačinu i do 100 kilometara na sat.

Meteorolog Nedim Sladić je na svom Facebooku podijelio prognozni model padavina za naredna četiri dana.

BLIC:   Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Jug naše zemlje će, sudeći prema njegovim procjenama, biti naročito izložen padavinama te se od utorka do petka najavljuje i do 200 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) također je za naredne dane najavio kišu i snijeg u planinama i takvo vrijeme će se zadržati tokom cijele sedmice.

Vjetar olujne jačine Sladić najavljuje za utorak, 17. januar, koji će u većem dijelu zemlje, u prosjeku, ići preko 80, ponegdje i 90 kilometara po satu, a za Mostar i okolinu stoji posebno upozorenje s obzirom da se u tom dijelu očekuju udari i do 100 km/h.

Što se tiče temperaturnih vrijednosti, narednih dana će se jutarnja temperatura zraka većinom kretati između 1 stepena i 6 stepeni, na jugu zemlje do osam, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i deset, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Izvor: Klix