Home » Dodik odbija trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, pozivao na vitalni nacionalni interes
BiH

Dodik odbija trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, pozivao na vitalni nacionalni interes

Nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Milorad Dodik je rekao novinarima da se pozivao na vitalni nacionalni interes i da je stavio veto jer je taj sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom štetan za BiH.

“Imam osjećaj da sporazum stavlja BiH u podređen položaj i u tom pogledu, pošto je to drugi put do odluke, glasao sam protiv i povukao vitalni nacionalni interes”, rekao je Dodik. Njegovu inicijativu nisu prihvatila druga dva člana BiH Predsjedništva.

Radi se o sporazumu koji su potpisale već četiri zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je u finalnoj fazi potpisivanja. Jedino BiH zbog Dodika koči dogovaranje partnerstva, saradnje i trgovačke aktivnosti sa Velikom Britanijom.

Do sada trgovina i saradnja s Velikom Britanijom se zasnivala na zahtjevu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH. S obzirom da je Velika Britanija izašla iz Evropske unije, zbog toga BiH nema definisane trgovinske odnose sa zvaničnim Londonom.

Ukoliko srpski član Predsjedništva pokrene mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ovakvo sporno pitanje se upućuje Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je za blokadu sporazuma potrebna dvotrećinska većina.

Milorad Dodik je ocijenio da će Narodna skupština RS definitivno odbaciti sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom. On navodi da taj entitet BiH „ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira subjekte ravnopravno“.

Do sada smo više puta imali priliku da čujemo kako Milorad Dodik ne priznaje za visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta. Zbog nametnute odluke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidt o finansiranju oktobarskih izbora, Dodik je rekao da je njemački diplomat “apsolutno nepostojeća osoba koja se zove visoki predstavnik u BiH” i da ga “treba deportovati iz zemlje” kako nalaže zakon o strancima u BiH.

Dodik otvoreno izražava svoja secesionistička protivljenja upravo zbog toga jer mu smeta aktivniji angažman Britanije na Zapadnom Balkanu, a također i zbog sankcija koje je Velika Britanija uvela Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

Zbog ovakvih problema i ne potpisivanja trgovinskog ugovora s Britanijom, ispaštat će privreda i izvoznici u BiH.