Home » Deset najboljih evropskih destinacija za zimska putovanja ove godine
Svijet

Deset najboljih evropskih destinacija za zimska putovanja ove godine

Evropski gradovi su među najposjećenijim destinacijama ove zime. Milioni turista posjećuje Evropu u zimskim mjesecima zbog specifičnih iskustava kojima će se diviti i istraživati.

Evropa nije samo opravdala, već je i premašila očekivanja turista koji traže nova iskustva.

Zimske temperature u Evropi razlikuju se, pa tako na sjevernom dijelu ovog kontinenta možete iskusiti pravu zimsku atmosferu, a na jugu možete osjetiti mediteransku klimu. Jedna od preporuka je i putovanje vozom, koje nudi novo iskustvo na putovanjima, pa tako možete vidjeti neuobičajene krajolike, ali putovati i s lokalnim stanovništvom.

Talin, Estonija – Turisti tvrde da ne postoji grad poput Talina za autentičan ugođaj na božićnom sajmu. Djevojke na štandovima prodaju pržene krompiriće i puding, a u redu se čeka i na vrući liker na bazi ruma.

Tallinn je jedan je od najstarijih glavnih gradova u sjevernoj Evropi i jedno od najboljih mjesta u Evropi tokom zime. Turistički ured nudi i pješačku turu s vodičem svaki dan. Pogledom na glavni grad zadiviti će vas sovjetske zgrade i crkve s kupolama.

 

Firenca, Italija – Kao i nekoliko drugih italijanskih gradova, božićno okruženje čini ga jednim od najboljih mjesta za posjetiti u Evropi. Lokalno stanovništvo počinje ukrašavati svoje izloge početkom decembra, a gradska uprava Firence postavlja dekorativnu rasvjetu po ulicama. U Firenci se možete baviti nekim od uobičajenih zimskih sportova ili jednostavno uživati na koncertima, koji se održavaju na trgu.

Minhen, Njemačka – Njemačka je država nekoliko prazničnih tradicija, uključujući pjesme, novogodišnja drvca i adventske kalendare, pa je jedno od najboljih mjesta za putovanje u Evropi tokom zime, a Minhen je naručito cijenjen kao destinacija. Novogodišnji sajam i bajkovita atmosfera su ono što izdvaja Minhen. Kada je riječ o hrani, jedna od preporuka je isprobati neke od najpoznatijih vrsta kobasica i piva.

Helsinki, Finska – U Helsinkiju možete očekivati pravu prazničnu atmosferu, jer je ovaj grad zimi uglavnom prekriven snijegom. Glavne ulice i trgovine su ukrašene, dok se širi miris kuhanog vina. Iako su temperature izrazito niske u ovom gradu, slavlje ne izostaje, pa ćete tako za vrijeme praznika moći prisustvovati i zabavama u lokalnim restoranima.

BLIC:   Ruska svemirska letjelica s rusko-američkom posadom lansirana prema ISS-u

Rim, Italija – Rim u zimskim mjesecima doista ostaje ugodan i bez gužve. Decembar je najbolje vrijeme za provesti praznike u Rimu, jer počinje svijetliti prazničnim ugođajem i ukrasima. U decembru bi trebalo padati nešto manje kiše u odnosu na novembar, a dani mogu biti vedri i kratki.

Brisel, Belgija – Belgija je poznata kao država različitih jezika. Cijenjena je zbog veličanstvene arhitekture i starih gradova, koji se stapaju s modernim dizajnom. U Briselu ima mnogo sadržaja u kojima možete uživati, a poznat je i po ukusnim vaflima, pivu, čokoladama, dagnjama i pomfritu. Temperature danju u ovom gradu su uglavnom ispod nule.

Pariz, Francuska – Pariz se smatra jednom od najboljih destinacija u Evropi ne samo za vrijeme novogodišnjih praznika, već i tokom cijele godine. Moćni Eiffelov toranj i katedrala Notre-Dame dodatno očaravaju tokom zimskih dana.

Bolonja, Italija – Bolonja je naručito zanimljiva tokom decembra zbog prazničnih tradicija, koje obilježavaju. Slavlje počinje 8. decembra kićenjem drvca na glavnom trgu, potom podjelom paketića za djecu na praznik Svete Lucije, a nakon toga dolaze Badnjak i Božić.

Budimpešta, Mađarska – Zima je najbolje vrijeme za odlazak u Budimpeštu. Posjeta ovom gradu posebno privlači pažnju zbog muzeja, starogradskih lokala i termalnih bazena. Posebnu pažnju izazvati će pogled na zaleđeni Dunav.

Venecija, Italija – Ukoliko birate Veneciju za svoju zimsku destinaciju, preporučuje se odlazak na karneval. Međutim, kostimirani događaji znaju biti naručito skupi. Stoga se preporučuje uživanje u besplatnim sadržajima koje slavni karneval nudi. Osim karnevala, Venecija je poznata po kulturi koju posjetitelji mogu u potpunosti doživjeti. Jedinstvena arhitektura, kanali i atmosfera starog svijeta zimi postaju čarobni.