Home » Delić posjetio sigurne kuće u Tuzli i Zenici, obećao sistemsko rješavanje finansiranja tih kuća
BiH

Delić posjetio sigurne kuće u Tuzli i Zenici, obećao sistemsko rješavanje finansiranja tih kuća

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić, sa pomoćnicima iz sektora socijalne zaštite i najbližim saradnicima, danas je boravio u radnim posjetama sigurnim kućama Vive žene u Tuzli i Medica u Zenici.

Zajednički imenilac naizraženijih izazova sa kojima se susreću ove dvije sigurne kuće u redovnim aktivnostima jeste osiguranje neophodnih sredstava za nesmetano zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici. Kako su istakle obje direktorice, međunarodne organizacije finansiraju sve projekte, osim zbrinjavanja žrtava nasilja za koje je općeprihvaćeni stav da je ono obaveza svake države ponaosob.

U Federaciji BiH aktivno je pet sigurnih kuća u pet različitih kantona, a zakonom je predviđeno da se finansiraju sa entiteskog i kantonalnih nivoa. Taj sistem finansiranja nije definisan tekućim transferima, a Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku sufinansira zbrinjavanje žrtava nasilja kroz javni poziv koji je upravo otvoren, a ukupni iznos predviđen za ovu namjenu ove godine je 500.000 KM.

BLIC:   Bećirović pokrenuo smjenu Skake s mjesta ambasadora BiH u Kataru

Delić je iskazao razumijevanje za navedeno, te kazao da će Ministarstvo ove godine sve učiniti da sredstva planirana za javni poziv za sigurne kuće budu u cjelosti realizirana, a da će se već za sljedeću godinu raditi na iznalaženju boljeg modela sufinansiranja zbrinjavanja žrtava nasilja u sigurnim kućama.

– Nasilje je ozbiljan problem našeg društva sa trendom stalnog rasta, a sigurne kuće su jedine koje nude socijalnu uslugu zbrinjavanja žrtava nasilja koju bi, u pravilu, morala pokrivati država. Mi tu uslugu nemamo riješenu institucionalno zbog čega ćemo kroz korektan partnerski odnos sa ovim organizacijama nastojati preuzeti dio svoje odgovornosti i obezbijediti sistemsko finansiranje zbrinjavanja žrtava nasilja. To je najmanje što možemo i trebamo učiniti – izjavio je federalni ministar nakon današnjih razgovora sa direktoricama sigurnih kuća, saopćeno je iz Ministarstva.