Home » Cikotić o tome kako “Noćni vukovi” dolaze u BiH: Uđu preko istočne granice i kreću se RS-om
BiH

Cikotić o tome kako “Noćni vukovi” dolaze u BiH: Uđu preko istočne granice i kreću se RS-om

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić komentirao je sigurnosnu situaciju u državi ističući kako je uzmajući u obzir sve parametre, sigurnost naše zemlje na nivou one regiona.

Ministar sigurnosti odlazećeg sastava Vijeća ministara BiH komentirao je pismo koje je uputio komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

“U odnosu na informaciju koje sam od obavještajnih i sigurnosnih struktura koje sam imao, cijenio sam da u odnosu na mandat koji EUFOR i dalje ima u cilju osiguravanja mira i sigurnosti u BiH bitno da komandanta o njima upoznam i mislim da su one proizvele jedan korektan i produktivan odgovor jer je on pojačao pažnju i mislim da je događaj protekao bez incidenata u smislu sigurnosti”, kazao je Cikotić.

Smatra da 9. januar treba posmatrati u historjiskom kontekstu.

“Zaista je to u novijoj historiji datum kad se mehanizam donošenja odluka iz institucija izveo van institucija i počelo protuzakonito djelovanje. Mislim da tu trebamo imati jedan otklon prema tom datumu. Ne mislim da će se konfrontacijom riješiti bilo šta. Pogotovo unošenje tu nekih radikalnih elemenata. Vidjeli smo u historiji šta to proizvede kao odgovor. Ne mislim da se BiH treba plašiti bilo koga. Bez obzira što nikome ne prijeti, BiH se nikoga i ne plaši, ali mislim da je bolje civiliziranim metodama rješavati određena pitanja nego ih dovoditi na nivou sukoba, a nekome je sukob mehanizam trajanja na političkoj sceni”, istakao je.

Budući da su na proslavi neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu ove godine učestvovali i “Noćni vukovi”, organizacije čijim je članovima ulazak u BiH zabranjen još 2018. godine, a za koju je i britanski ‘The Guardian’ pisao kako su najmoćnija paravojna skupina u Rusiji, Cikotić je odgovorio na pitanje koje najviše zanima građane zemlje, a to je, kako je takvo nešto moguće.

“Ministarstvo sigurnosti nema operativnih ingerencija na terenu. To je u nadležnosti Granične policije i MUP-ova koji kontrolišu određeni prostor. Govorimo o njihovoj odgovornosti jer su te grupe morale ući preko istočne granice Republike Srbije i BiH i kretati se Republikom Srpskom”, objasnio je Cikotić za FTV.

Kazao je i kako je prije godinu dana zamjeniku generalnog sekretara NATO-a poslao dopis u kojem ga je upozorio da BiH prijeti negativan ruski utjecaj i osporavanje napretka BiH prema NATO članstvu i da je u interesu i NATO saveza da pojača svoje prisustvo na ovom prostoru u cilju stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope.

Izvor: Klix