Home » Cikotić i Erken ukazali na problem odlaska mladih iz BiH i značajnim starenjem populacije
BiH

Cikotić i Erken ukazali na problem odlaska mladih iz BiH i značajnim starenjem populacije

Odlazak mladih iz BiH – Delegacija Ureda populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) predvođena direktorom Odjela za za politiku i strategiju UNFPA sa sjedištem u New Yorku Arthurom Erkenom, posjetila je danas Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine gdje ih primio ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Na sastanku je konstatirano da se Bosna i Hercegovina dugo godina suočava s odlaskom mladih iz države i značajnim starenjem populacije, što može imati posljedice na budući razvoj države.

Zbog toga je naglašena važnost praćenje kretanja populacije i korištenje prikupljenih podataka za donošenje politika i planova bitnih za održivi razvoj BiH.

Shodno tome, najavljen je nastavak podrške UNFPA institucijama BiH.

Ministar Cikotić je posebno istakao važnost brige o mladim ljudima i stvaranju perspektivnih uslova za život koji će ih motivirati za ostanak u BiH.

BLIC:   Globalna potražnja oružja: Vogošćanski Pretis izvozi granate od 8.000 dolara

Ministarstvo sigurnosti BiH i UNFPA ostvaraju saradnju i u oblasti upravljanja migracijama u BiH.

Razgovarano je i o budućoj saradnji u ovoj oblasti imajući u vidu važnost zaštite zdravlja migrantske populacije, posebno ranjivih kategorija u koju spadaju mladi i žene,

Erken, boravi u zvaničnoj posjeti regiji, u pratnji Stefanie Lette i John Kennedy Mosotija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.