Home » Cijene nafte na najvišoj ovogodišnjoj razini
Svijet

Cijene nafte na najvišoj ovogodišnjoj razini

Cijene nafte porasle su i prošloe sedmice, druge zaredom, pa su dosegnule najviše razine u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošl e sedmice porasla 2,4 posto, na 90,65 dolara, najvišu razinu od novembra prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,9 posto, na 87,50 dolara, najvišu razinu od septembra prošle godine, javlja SEEbiz.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Saudijska Arabija objavila je prošle sedmice da će smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produžiti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja oktobraa.

Rusija je, pak, odlučila smanjiti izvoz do kraja godine za 300 hiljada barela dnevno. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povišene cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

BLIC:   Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Trgovci su se nadali jačanju potražnje iz Kine, nakon što su početkom godine ukinute restriktivne Covid mjere. No, oporavak druge po veličini svjetske ekonomije od koronakrize znatno je sporiji nego što se očekivalo. Usporava se i rast zapadnih ekonomija jer centralne banke već godinu i po  dana povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Nakon rasta dvije sedmice  zaredom, cijene su nafte veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu više od 5, a na američkom gotovo 9 posto, javlja SEEbiz.