Home » Čelnici američke i britanske sigurnosne službe upozorili na rastuću prijetnju iz Kine
Svijet

Čelnici američke i britanske sigurnosne službe upozorili na rastuću prijetnju iz Kine

Čelnici sigurnosnih službi Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su upozorili na sve veću dugoročnu prijetnju koju Kina predstavlja interesima Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Direktor britanske sigurnosne službe MI5 Ken McCallum rekao je da je služba već više nego udvostručila svoje napore protiv zabrinjavajućih kineskih aktivnosti, dodajući da vodi sedam puta više istraga nego 2018.

Direktor FBI-a Christopher Wray rekao je da kineska vlada “predstavlja najveću dugoročnu prijetnju” ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti, za Veliku Britaniju, SAD i saveznike u Evropi i drugdje, javlja Reuters.

– Kineska vlada pokušava oblikovati svijet miješajući se u našu politiku i politiku naših saveznika – rekao je Wray, rekavši da se Peking izravno umiješao u izbore za Kongres u

New Yorku ove godine, jer nisu željeli da bude izabran kandidat koji je kritičar i učestvovao je na protestima na Trgu Tianmen.

BLIC:   U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Wray je upozorio da kineska vlada “predstavlja čak i ozbiljniju prijetnju zapadnim kompanijama nego što čak i mnogi ljudi to shvataju”, te je “odlučna na krađu tehnologije”.

Hakerski program kineske vlade je “veći od programa svake druge velike zemlje zajedno”, prema Wrayu.

– Tokom prošle godine Velika Britanija je podijeliloa obavještajne podatke s 37 zemalja kako bi im pomogla u odbrani od kibernetičke špijunaže – rekao je McCallum.

Govoreći o Tajvanu, Wray je rekao da bi ga Kina mogla pokušati nasilno preuzeti, a ako bi se to dogodilo, “to bi predstavljalo jedan od najstrašnijih poslovnih poremećaja koje je svijet ikada vidio”.