Home » Bugarski premijer odbio ultimatum da poništi protjerivanje ruskih diplomata
Svijet

Bugarski premijer odbio ultimatum da poništi protjerivanje ruskih diplomata

Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov odbio je ruski ultimatum da do petka u podne poništi odluku o protjerivanju 70 ruskih diplomata i imenovao ministra finansija te zemlje kao svog mogućeg nasljednika.

Bugarska, država članica EU-a i NATO-a i nekada blizak saveznik Rusije, uzburkana je posljednjih dana političkim preokretom u kojem je parlament prošle sedmice izglasao nepovjerenje koalicijskoj vladi, a Petkov je ove sedmice objavio protjerivanje ruskih diplomata zbog špijunaže.

Rusija je kao odgovor na to postavila ultimatum u četvrtak koji je uključivao prijetnju zatvaranjem ruske ambasade ako Sofija ne poništi protjerivanja, potez koji je EU u petak osudila kao neopravdan.

Petkov je u video izjavi rekao da je ponašanje Rusije neprihvatljivo.

BLIC:   Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze porastao na 30.534

– Nećemo dopustiti da Bugarska pogrešno skrene. Nećemo dopustiti stranim diplomatima da daju ultimatume bugarskoj državi – rekao je.

Ruska ambasadorica u Bugarskoj rekla je u petak da će tražiti od Moskve da zatvori rusku ambasadu u toj balkanskoj zemlji.

U izjavi upućenoj bugarskom narodu, ambasadorica Eleonora Mitrofanova rekla je da bi zatvaranje ruske ambasade neizbježno dovelo do zatvaranja i bugarske ambasade u Moskvi.